Hlavní obsah

Ve firmě Bosch budou lidé před penzí pracovat méně za plnou mzdu

V jihlavské společnosti Bosch Diesel mohou pracovníci před důchodem pobírat plnou mzdu, i když budou pracovat na poloviční úvazek. Umožní to nový sociální program, který si v této největší firmě na Vysočině vyjednaly podnikové odbory. Zaveden bude od 1. ledna.

Foto: Profimedia.cz

Sociální program se týká výrobních zaměstnanců před důchodem.

Článek

Vstoupit do něj mohou lidé tři roky před tím, než jim vznikne nárok na starobní důchod. V podnicích v Česku podle vyjádření odborářů takový program nemá obdobu. Bosch Diesel zaměstnává ve výrobě dílů pro dieselové motory aut zhruba 4200 lidí.

Týká se to hlavně výroby

Sociální program se týká výrobních zaměstnanců i pracovníků nepřímých výrobních úseků. Jejich průměrný věk stoupá. Jinde podle předsedy II. podnikové organizace KOVO Romana Bence stárnoucí lidé ve chvíli, kdy přestanou v práci stačit, opouštějí závod. „To je pro nás naprosto nepřijatelné, proto jsme to chtěli udělat jinak,“ uvedl. V prvním roce by se program mohl v jihlavské firmě Bosch týkat asi 70 lidí, během pěti let už několika stovek.

Mzdy navýší podle výkonu

Podle nové kolektivní smlouvy stoupne objem vyplácených mezd v této firmě příští rok v průměru o osm desetin procenta. Navýšení mezd bude individuální, v závislosti na výkonu, uvedl v tiskové zprávě mluvčí podniku Mojmír Kolář. Aktuální průměrnou mzdu v Jihlavě Bosch nezveřejňuje. Průměrná mzda za celou skupinu Bosch v ČR činí 37 000 korun, a to bez managementu.

Podobný systém je v Německu

„Já si myslím, že to, co jsme dohodli, jsou exkluzivní podmínky pro naše zaměstnance,“ řekl předseda I. základní organizace KOVO Ladislav Melichar. Vybojovaný nový sociální program se podle něj podobá systému používanému v Německu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám