Hlavní obsah

Žáci zaostávají v internetovém vyhledávání

Právo, kil

Jaké počítačové dovednosti budou potřeba v nejbližší budoucnosti? Na toto téma diskutovali v uplynulých dnech účastníci Národní konference věnované zhodnocení výsledků kampaně e-Skills for Jobs 2014. Tato evropská kampaň si klade za cíl motivovat mladé lidi, především žáky a studenty základních, středních a vysokých škol, pro studium a profesní uplatnění v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT).

Sektor ICT nejen v ČR, ale po celé Evropě se potýká s nedostatkem kvalifikovaných odborníků.

Článek

Poslední odhady ukazují, že v nejbližších letech bude až 90 % pracovních míst vyžadovat alespoň základní znalost informačních technologií. Bez těchto dovedností nebude možné získat kvalifikovanou práci. Sektor ICT nejen v ČR, ale po celé Evropě se přitom potýká s nedostatkem kvalifikovaných odborníků.

Hlavní aktivitou kampaně byl IT Fitness test, který hodnotil počítačové dovednosti především u žáků základních a středních škol, vyzkoušet si jej mohl ale každý, kdo měl zájem. Cílem testu bylo zjištění míry počítačových dovedností testovaného jedince a odhalení oblastí, v nichž se může dále vzdělávat. Celkem se testu zúčastnilo 13 666 mladých lidí, průměrný věk se pohyboval mezi 11 až 20 lety.

„Žákům základních škol se nejvíce dařilo v otázkách týkajících se e-mailové komunikace, užívání sociálních sítí a úprav pravopisu v textových editorech. Naopak největší problém měli s vyhledáváním praktických informací na internetu. Žáci středních škol prokázali největší znalosti v bezpečnosti na internetu. Nízká úroveň znalostí se projevila u otázek zaměřených na práci s tabulkovými editory,“ uvedla k výsledkům testu koordinátorka kampaně Barbora Grečnerová z Domu zahraniční spolupráce v České republice.

E-Skills for Jobs 2014 je kampaň iniciovaná Generálním ředitelstvím pro podniky a průmysl Evropské komise. Jejím realizátorem na evropské úrovni je European Schoolnet a DIGITALEUROPE, v České republice ji koordinuje Dům zahraniční spolupráce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám