Hlavní obsah

Výstava pomůže s výběrem povolání

Právo, Pavel Orholz

Přes sto středních škol a učebních oborů si budou znovu vybírat žáci základních škol a jejich rodiče od středy prvního do pátku třetího října na českobudějovickém Výstavišti, kde začíná už 20. ročník tradiční expozice Vzdělání a řemeslo.

Foto: Profimedia.cz

Součástí výstavy bude i mistrovství republiky kadeřníků a kosmetiček.

Článek

Kromě představení jednotlivých škol se chystá i řada řemeslných soutěží a workshopů. Na tiskové konferenci v Českých Budějovicích to uvedla mluvčí pořádající společnosti Výstaviště Naďa Schubertová s tím, že se jedná o největší expozici tohoto druhu v republice.

Informace o možnostech vzdělání

„Cílem naší výstavy je nabídnout přehlídku středních škol, učilišť, vyšších odborných škol z celé republiky. Expozice cíleně oslovuje především žáky devátých tříd a jejich rodiče, aby jim poskytla co nejširší informace o možnostech při výběru dalšího vzdělání,“ ozřejmila Schubertová.

Jednotlivé školy podle ní na výstavě představí nejen obsah studia, ale i například své studenty. „Ti ukážou i své dovednosti, a to především v řadě soutěží,“ upozornila Schubertová.

Na výstavě se uskuteční Mistrovství republiky kadeřníků a kosmetiček Harmonie 2014 – workshop, 7. ročník Celostátní soutěže v oboru elektroniky, soutěž v automatizační technice, Truhlář roku 2014, soutěž v jízdě traktorem nebo soutěž v zapojení a ovládání točivých strojů.

Veletrh fiktivních firem

„Novinkou letošní výstavy je první ročník Veletrhu fiktivních firem, který organizuje Střední škola obchodní z Českých Budějovic,“ upozornila mluvčí Výstaviště. Dále poznamenala, že v předmětu Fiktivní firma si žáci mohou vyzkoušet simulaci reálného podnikatelského prostředí v podmínkách tržního hospodářství.

„Žáci si nejdříve založí firmu v určitém oboru podnikání, kterou vedou, a jako její zaměstnanci řeší různé problémové situace uvnitř daného podniku. Obchodují však i s jinými firmami,“ popsala scénář Schubertová.

Víc než stovka vystavovatelů

Na návštěvníky bude čekat přesně 108 vystavovatelů a pořadatelé očekávají podobně jako v loňském roce téměř 15 tisíc lidí. „Bude také záležet na zájmu základních škol,“ podotkla Schubertová.

Na výstavě se dlouhodobě podílí rovněž Jihočeská hospodářská komora. „Mezi tradiční akce patří například Setkání u kulatého stolu personalistů. Konáme ho už potřinácté. Vzniklo z požadavků jihočeských zaměstnavatelů, kteří upozornili na nedostatek kvalifikovaných zaměstnanců v technických oborech a řemeslech,“ konstatovala Helena Halabicová z oddělení podnikání a rozvoje HR Jihočeské hospodářské komory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám