Hlavní obsah

Češi by za více peněz klidně změnili práci

Právo, kil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Převážná většina českých zaměstnanců je se svou prací spokojena, přesto by ale podle výsledků nejnovějšího průzkumu společnosti Randstad neváhaly tři čtvrtiny dotázaných jedinců své místo změnit, pokud by to bylo za víc peněz.

Foto: Profimedia.cz

Pro vyšší plat by neváhalo vyměnit práci 75 % zaměstnaných.

Článek

„Odteď za tři roky budu pracovat stále u současného zaměstnavatele,“ myslí si osm z deseti Čechů. Přesto připouštějí, že za určitých podmínek by se možná nechali zviklat. A co by je přimělo ke změně? Hlavně zlepšení stávající finanční situace!

Více než polovina dotázaných by přešla jinam, pokud by tím získali nové kariérní příležitosti

Pro vyšší plat by neváhalo vyměnit práci 75 % zaměstnaných, více než polovina by přešla jinam, pokud by tím získala nové kariérní příležitosti. Možnost uplatnit se v oboru, který studovali, by pobídla ke změně zaměstnavatele 48 % všech dotazovaných. Nutno ale dodat, že v tomto směru Češi nemají velký důvod k nespokojenosti. Většina se již ve vystudovaném nebo příbuzném oboru realizuje, a kdyby se měli znovu rozhodnout, svou volbu vzdělávací instituce by určitě neměnili.

Krizová léta změnám nepřála

„V posledních dvou letech nebyla situace na trhu práce k finančnímu polepšení si příliš příznivá. Firmy přestaly – až na výjimky – odborníky přeplácet a spíše se snažily si dobré lidi vychovat ze stávajících nebo juniorních zaměstnanců. V oborech jako telekomunikace, finance a bankovnictví, ale i energetika nebo stavebnictví se navíc v důsledku vlny restrukturalizací ocitla na trhu řada volných kandidátů s praxí,“ říká Hana Púllová, generální ředitelka společnosti Randstad.

Nové technologie jsou výzvou

Co dalšího by mohlo vést k odchodu zaměstnanců ze zatím teplého místečka u současného šéfa? Soudě podle odpovědí, je to v patnácti procentech případů vývoj nových technologií, díky kterému nynější pracovní pozice dotázaných úplně zanikne.

Většina Čechů má ale k technickému pokroku pozitivní přístup a naopak v něm vidí nové příležitosti. Čtyřiašedesát procent dotazovaných v průzkumu uvedlo, že technologie mají zásadní dopad na jejich práci. Více než dvě třetiny lidí ale tento rostoucí vliv nepovažují za hrozbu a vidí v něm naopak svou šanci do budoucna.

Radikální změny nejsou běžné

U českých pracovníků není příliš běžné, aby sami od sebe radikálně změnili svůj kariérní kurz. V tomto směru jsme spíše konzervativní a raději se držíme zaběhaných jistot. Svou roli v tom jistě hraje nejen pohodlí, ale i obavy z reakce okolí. Kdo se totiž k takové změně dobrovolně odhodlá, musí obvykle čelit nedůvěřivým dotazům budoucího zaměstnavatele a často i tlaku ze strany svých blízkých.

To potvrzují i výsledky průzkumu. Přestože 4 z 10 dotazovaných zvolili svou kariéru víceméně náhodou, převládá přesvědčení, že první zaměstnání předurčuje celou budoucí kariéru. Téměř polovina zaměstnanců dokonce soudí, že v průběhu života nelze zvolenou pracovní kariéru jen tak měnit.

Zvyšování kvalifikace je nutností

Neustálému doplňování znalostí a kvalifikace se ale dnes nevyhne prakticky nikdo. Trh práce se mění a s ním i možnosti a způsob uplatnění. Některé pozice zanikají, nové vznikají, a jen ten, kdo se vývoji dokáže přizpůsobit, získá lepší příležitost.

„Rozšíření kompetencí nebo změna zaměření v rámci oboru jsou přirozené a v dnešní dynamické době se jim dříve či později nevyhne nikdo. Naprostá změna oboru či profese je však něco jiného. Je možná v začátku kariéry, když se mladý člověk rozkoukává – po letech praxe už je to obtížnější. Dotyčný musí počítat s tím, že bude začínat od nuly, a je proto nutné si vše dobře promyslet a zajistit si dostatečnou finanční rezervu. Velmi často je nejrychlejší – ne-li jedinou možnou cestou – začít s vlastním podnikáním,“ dodává Hana Púllová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám