Hlavní obsah

Se staršími zaměstnanci odchází i know-how

Právo, kil

Vzhledem k demografickým změnám bude v nadcházejících letech stále více lidí pracovat ještě v době, která byla relativně nedávno nazývána tradičním důchodovým věkem. Podle odborníků z personálně poradenské společnosti Hays ale mohou rostoucí řady starších pracovníků předat před svým odchodem do důchodu nastupující generaci cenné zkušenosti ze světa práce.

Foto: Profimedia.cz

Mladší zaměstnanci mohou těžit ze zkušeností svých starších kolegů.

Článek

„Je třeba, aby se společnosti přizpůsobily nárůstu pracovníků vyššího věku, nicméně mladší zaměstnanci se u svých starších kolegů mohou inspirovat a těžit z jejich zkušeností,“ říká Alistair Cox, šéf společnosti Hays.

Společnosti by měly využívat zkušenosti odcházejících zaměstnanců k zapracování nových odborníků
Alistair Cox, Hays

Odvětví, jako například výroba, doprava, zdravotnictví a vzdělávání mají poměrně vyšší počet starších pracovníků, než organizace v jiných odvětvích. Až tito zaměstnanci odejdou do důchodu, budou firmy čelit významnému nedostatku kvalifikovaných pracovníků.

Vytvořit nástupnický systém

„Zejména v technických oborech je vidět dlouhodobý nedostatek nových pracovníků. Vzhledem k omezeným kapacitám středních a vysokých škol a přetrvávání trendů, které nedostatečně kopírují potřeby firem, je pro každého zaměstnavatele předpokladem úspěchu předání know-how. Dobře zvolený nástupnický systém a využití znalostí zaměstnanců v důchodovém věku mohou v rámci interního vzdělávacího programu pomoci překlenout nedostatek kvalifikovaných absolventů a zaměstnanců na trhu,“ vysvětluje Petr Vidmar, operační manažer společnosti Hays Czech Republic.

Ztráta konkurenční výhody

Pokud firmy o tyto znalosti přijdou, přijdou také o konkurenční výhodu. Zaměstnavatelé však podle Vidmara mohou využít starších členů týmu k proškolování mladších zaměstnanců. Hlavně malé a střední podniky, které mají omezené zdroje pro rozvoj formálních dovedností, často používají starší pracovníky k zaškolení těch mladých.

Nejhůře je na tom energetika

Kritický nedostatek pracovníků panuje zejména v energetickém sektoru, a to nejen v České republice. Vzhledem k nedostatečnému zájmu o toto odvětví na přelomu 80. a 90. let prakticky chybí jedna generace specialistů.

„Věkový průměr zaměstnanců v energetice výrazně předčí celostátní průměr a počet kvalifikovaných absolventů nemůže počet odchodů do důchodu v nejbližších letech vyrovnat. Vzhledem ke komplexnosti tohoto odvětví nelze spoléhat na předání znalosti zaměstnancům, kteří přicházejí z jiného sektoru. Řešením může být celková změna struktury,“ dodává Petr Vidmar.

Neplýtvat zkušenostmi

„Jak populace stárne a více lidí musí pracovat déle, měly by společnosti všech velikostí využívat zkušenosti odcházejících zaměstnanců k zapracování nových odborníků. Nevyužít této příležitosti by bylo plýtváním,” zdůrazňuje Alistair Cox.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám