Hlavní obsah

Za softwarové pirátství mohou hlavně zaměstnanci

Právo, kil

Boj proti softwarovému pirátství ve firmách v České republice zaznamenal jen mírné zlepšení. Míra tohoto pirátství je významně vyšší ve firmách se sídlem na Moravě a na severu Čech.

Foto: Profimedia.cz

Dvacet sedm procent zaměstnanců instaluje na pracovní počítače software z neautorizovaných zdrojů bez vědomí zaměstnavatele.

Článek

„Nejhorší situace je na severu Čech, jmenovitě v Karlovarském a v Ústeckém kraji, který se propadl na poslední místo. Společně s Olomouckým krajem se v těchto krajích užívá ve firmách nejvíce pirátského softwaru,“ říká Martin Hnízdil, AuditPro manažer technologické společnosti truconneXion, která analýzu dlouhodobě provádí.

Praha v čele protipirátského boje

V popředí žebříčku protipirátského boje dlouhodobě figuruje Praha, jež představuje jistotu nekompromisního postupu proti distributorům a uživatelům nelegálního softwaru.

„Metropole je nejdál díky převaze velkých firem se zahraničními vlastníky, kteří ve firemní bezpečnosti prosazují mezinárodní standardy, pravidelné audity licencí a vlastní korporátní řešení. Zaměstnanci si pod vidinou citelné restrikce nedovolí nainstalovat do firemního počítače software z neautorizovaného zdroje,“ vysvětluje Hnízdil příčiny úspěchu firem z hlavního města v potírání počítačových pirátů.

Nedbalost majitelů firem

Za vysokou mírou pirátství v některých krajích stojí vedle neukázněnosti zaměstnanců především nedbalost majitelů firem: „Instalace více kopií softwaru než povoluje licence nebo jiný nesoulad s licenčními podmínkami (65 %) a neukázněnost zaměstnanců (20 %), kteří si nainstalují svoje privátní programy, jsou nejčastějším důvodem pirátství,“ shrnuje hlavní příčiny pirátství Martin Hnízdil.

To potvrzuje i letošní studie analytiků společnosti IDC specializující se na on-line internetové projekty, podle které 27 procent zaměstnanců instaluje na pracovní počítače software z neautorizovaných zdrojů bez vědomí zaměstnavatele.

Nejproblematičtější jsou malé a střední firmy

Z dlouhodobého sledování vyplývá, že softwarové pirátství se nejčastěji odehrává ve firmách malé až střední velikosti využívajících deset až sto počítačů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám