Hlavní obsah

Pro muže je běžné chlubit se něčím, co neumějí, tvrdí psychologové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by měla obě pohlaví soutěžit v tom, kdo se víc chvástá a chlubí peřím, které nenosí, s přehledem by vyhráli muži. A psychologové se tomu nediví. Mohou za to pohlavní stereotypy. Kvůli nim jsou pánové soutěživější než ženy a také nadhodnocují své schopnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ženy se chvástají méně.

Článek

Muži se chvástají ochotně, ale podle nového britského průzkumu také bez problémů lžou, aby zakryli své nedostatky. Z průzkumu společnosti Train Lines vyplývá, že sedm z deseti mužů se ochotně chlubí tím, v čem se cítí dobře. To by nebylo tak strašné, jako fakt, že téměř polovina si věří v oblasti, kterou vůbec neovládá.

Boj o úspěch

„Motivace mužů, tedy proč jsou takoví chvastouni ve srovnání s ženami, pramení z tradičních pohlavních rolí, které mužům a ženám přisuzuje společnost. V minulosti byli muži hlavními obstaravateli živobytí, a museli se chvástat, aby dosáhli úspěchu v soutěživém prostředí ovládaném muži. Mimo pracoviště pak takové chvástání může sloužit jako forma upoutání pozornosti opačného pohlaví,“ vysvětluje profesor psychologie Cary Cooper z Lancasterské univerzity.

S věkem se to lepší

Z průzkumu společnosti Train Lines vyplývá, že mezi ženami své schopnosti nadhodnocuje a neprávem se chlubí neexistujícími dovednostmi jen sedmatřicet procent. Dále z něj rovněž vyplývá, že lidé s věkem moudří, takže chlubení a chvástání je více doménou mladých než těch ve středním věku, a ještě méně se týká seniorů. Vychloubání a nadhodnocování svých možností také funguje hlavně v prostředí, kde je postavení jedince velmi nejisté a konkurence veliká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám