Hlavní obsah

Studenti hledají práci již před prázdninami

Právo, Karel Kvapil

Podle statistik personální agentury Grafton Recruitment roste podíl absolventů českých vysokých škol, kteří již během studia prošli praxí ve svém oboru. Meziročně se jedná o osmiprocentní nárůst. Nahrává tomu především snaha o získání kvalitního zaměstnání po ukončení studia.

Foto: Profimedia.cz

V současnosti hledá práci přibližně 29 000 absolventů všech typů škol.

Článek

„Absolventi škol patří mezi ty uchazeče o zaměstnání, kteří shánějí práci poměrně obtížně. Šanci na získání dobrého zaměstnání zvyšuje praxe během studia, znalost cizích jazyků a dobrá informovanost,“ uvedla Jitka Součková, ze společnosti Grafton.

Podle ní stále více studentů těží z toho, že je už ve školách oslovují potenciální zaměstnavatelé, případně sami ještě před ukončením studia firmám své služby nabízejí.

Počet zájemců roste

„Zhruba v 75 % případů jsou v tomto směru studenti aktivní už během studia a většina z nich si hledá práci ještě před svými posledními prázdninami. V současnosti registrujeme značný nárůst zájmu absolventů o pracovní pozici. Ve srovnání s minulým měsícem je jich třikrát více,“ říká Součková.

Podíl absolventů na celkovém počtu nezaměstnaných v České republice činí dlouhodobě více než 5 %. V současné době tak hledá práci přibližně 29 000 absolventů všech typů škol. Jejich počet přitom v posledních pěti letech stále roste, a to bez ohledu na typ školy. V případě vysokoškoláků se dokonce ve srovnání s rokem 2009 uvádí nárůst nezaměstnaných absolventů o 235 %.

Zájem je hlavně o informatiky

Mezi nejžádanější profese dlouhodobě patří informatici, především programátoři a vývojáři, dále konstruktéři, procesní inženýři, technologové a techničtí odborníci na logistiku či obchodníci s technickými produkty. Z oblasti marketingu to jsou ještě vícejazyční uchazeči do center sdílených služeb a obecně vzato zkušení obchodní specialisté.

Jazyky jsou stále slabinou

Zaměstnavatelé se shodují i v tom, že spektrum studijních oborů dnes více méně pokrývá poptávku po daných profesích, nedostatek vidí hlavně ve schopnostech absolventů uplatnit teoretické znalosti v praxi. Zároveň u nich postrádají i dostatečnou jazykovou vybavenost. Přitom i na technických pozicích je dnes už angličtina naprostým standardem a znalost druhého jazyka znamená velkou výhodu.

Slevit z požadavků

Co tedy odborníci radí absolventům, kterým se nedaří sehnat práci? „Slevte ze svých požadavků a zaměřte svou pozornost na menší společnosti. Naučte se další jazyk, absolvujte rozvojové kurzy, využívejte neplacených stáží. A rozhodně nečekejte, až vám někdo práci nabídne. Oslovte firmy přímo a pošlete jim své strukturované CV s dobře vypracovaným motivačním dopisem,“ doporučuje Jitka Součková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám