Hlavní obsah

Poradna: Výpověď osobě se zdravotním postižením

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnávání osob se zdravotním postižením má celou řadu specifik, která musí mít zaměstnavatelé na paměti. Mají však osoby se zdravotním postižením nějakou zvláštní ochranu před výpovědí ze strany zaměstnavatele?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Jsem zdravotně znevýhodněná osoba a toto znevýhodnění mi končí v půlce února tohoto roku. Je možné, aby se mnou na základě končícího znevýhodnění můj nynější zaměstnavatel ukončil pracovní poměr? Ztratím tím zákonnou ochranu?

Osoba zdravotně znevýhodněná a osoba se zdravotním postižením

Termínem osoba zdravotně znevýhodněná rozuměl zákon o zaměstnanosti osobu, která sice měla zachovánu schopnost pracovat, ale tato její schopnost byla podstatně omezena v důsledku nepříznivého zdravotního stavu. Osobou se zdravotním postižením (OZP) se pak rozumí osoba, která byla orgánem sociálního zabezpečení uznána jako invalidní v prvním, druhém nebo třetím stupni.

Od 1. 1. 2012 byl termín osoba zdravotně znevýhodněná z právního řádu vypuštěn. Pokud byl někdo uznán za osobu zdravotně znevýhodněnou před 1. 1. 2012, považuje se po tomto datu přechodně za OZP. Tento přechodný stav bude trvat nejdéle do 31. 12. 2014 nebo do vypršení platnosti rozhodnutí o uznání osobou zdravotně znevýhodněnou.

Osoby se zdravotním postižením na trhu práce

OZP mají výrazně ztížené postavení na trhu práce. Stát proto činí různá opatření, jejichž cílem je motivovat zaměstnavatele k zaměstnávání OZP. Mezi tato opatření patří například pracovní rehabilitace a příspěvek na zřízení chráněného pracovního místa, nebo příspěvek na podporu OZP pro zaměstnavatele, kteří zaměstnávají více než 50 % zaměstnanců na chráněném pracovním místě.

Opatření, jehož účelem je podpořit zaměstnávání OZP, je také povinnost každého zaměstnavatele (majícího více než 25 zaměstnanců) zaměstnávat povinný podíl těchto osob (4%). Tuto svoji povinnost mohou zaměstnavatelé plnit rovněž formou náhradního plnění nebo odvodem do státního rozpočtu.

Rozvázání pracovního poměru s osobou zdravotně postiženou

Zákoník práce je postaven na zásadě rovného zacházení se všemi zaměstnanci a zákazu diskriminace. Zaměstnavatel i v případě OZP může pracovní poměr ukončit pouze způsoby uvedenými v zákoníku práce a v případě výpovědi pouze z důvodů stanovených v § 52 zákoníku práce.

Shrnutí

Ukončení statusu osoby se zdravotním znevýhodněním samo o sobě rozhodně není výpovědním důvodem. Vzhledem k tomu, že OZP (a tedy i osoby zdravotně znevýhodněné) žádnou speciální ochranu před propuštěním nepožívají (i když je pravda, že v minulosti takováto ochrana v zákoníku práce zakotvena byla), ztrátou statusu osoby zdravotně znevýhodněné žádnou speciální ochranu neztrácíte (nemůžete ztratit něco, co jste ani neměla).

Pokud by se zaměstnavatel rozhodl váš pracovní poměr výpovědí ukončit, mohl by tak učinit pouze na základě důvodů a za podmínek uvedených v § 52 zákoníku práce a samozřejmě za respektování pravidel zákazu diskriminace. Doporučuji tedy nyní vyčkat na to, co zaměstnavatel učiní a teprve poté, co budete mít v ruce konkrétní ukončení pracovního poměru, se poradit s právníkem.

Odpovídala Nataša Randlová z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Zákaz výpovědi dané těhotné

Zaměstnankyně nastupující na mateřskou dovolenou vede často zaměstnavatele k nutnosti řešit otázku, jak ji nahradí a po jak dlouhou dobu. Proto se mnohdy snaží...

Výběr článků

Načítám