Hlavní obsah

Maminky po rodičovské mají velký potenciál

Právo, Karel Kvapil

Období zápisu dětí do školky není přelomové jen pro děti, ale i pro jejich rodiče. Po několikaleté péči o dítě v rodinném prostředí půjdou maminky znovu do práce, a to za nových podmínek, kdy byly roky odloučeny od svého oboru a kolegové v práci se třeba částečně obměnili. Mnohé z nich dokonce čeká hledání nové práce.

Foto: Profimedia.cz

Maminky musejí při rodičovských povinnostech stíhat mnoho činností zároveň.

Článek

Maminky, které byly v době otěhotnění zaměstnané, mají samozřejmě to štěstí, že po celou mateřskou a rodičovskou dovolenou jsou vedeny jako zaměstnankyně a po jejím skončení se mají kam vrátit. V práci jim ze zákona drží místo a zaměstnavatel jim obvykle nechystá překvapení v podobě výpovědi. To potvrzuje i psychoterapeuta Jana Tamchynová:

Je důležité, zda žena nastupuje na své místo a vrací se tak do známého prostředí a kolektivu, nebo jestli nastupuje do zcela nového zaměstnání
Jana Tamchynová, psychoterapeutka

„Pokud jde o samotný nástup do práce, pak je důležité, zda žena nastupuje na své místo, které už zastávala a vrací se tak do známého prostředí a kolektivu, nebo jestli nastupuje do zcela nového zaměstnání. Nástup do bývalého zaměstnání samozřejmě znamená menší stres, než jít po několikaleté rodičovské do zcela cizího pracovního prostředí a kolektivu.“

Právě do té druhé, méně šťastné skupiny patří maminky, které byly při nástupu na mateřskou dovolenou nezaměstnané, případně přišly o zaměstnání (například z důvodu zrušení firmy) během rodičovské či těsně po návratu do zaměstnání.

Přirozené obavy

Jak je těžké pro ženu, která několik posledních let trávila veškerý čas péčí o dítě a domácnost, uplatnit se na trhu práce? Je možné, že během doby strávené na rodičovské dovolené ztratila kontakt se svou profesí, vývojové trendy se mohly mílovými kroky vzdálit z jejího zorného úhlu, znalosti a zkušenosti, v nichž vynikala, dávno upadly v zapomnění.

Nejedna žena tak podle Tamchynové v sobě zápasí s ambivalentními pocity. Na jednu stranu chce, aby ji někdo pozval na pohovor, ale zároveň z toho má obavy. Ztrácí sebedůvěru a cítí velkou nejistotu při prezentaci svých schopností před zaměstnavatelem.

Diskriminace přetrvává

Zaměstnavatelé v Česku totiž stále často diskriminují matky s malými dětmi. U mnohých navíc přežívá předsudek, že matka na několikaleté rodičovské „zhloupla“. Často se v rozporu se zákonem při pohovoru ptají žen na soukromí, na počet dětí, jejich věk a cíleně se brání přijímat do zaměstnání ženy s malými dětmi. Mají je zaškatulkované jako pracovnice s častými absencemi a plnou hlavou řešení rodičovských povinností. Ženě často ani nedají možnost, aby jim vysvětlila, jak hodlá skloubit pracovní a rodinné povinnosti.

Špičkové manažerky

Prozíraví zaměstnavatelé si ale „rodičovský“ potenciál svých zaměstnankyň uvědomují a dokážou se na svůj pracovní tým dívat v delší perspektivě. Vychovat si nového zaměstnance k „obrazu svému“ stojí čas i peníze, proto se vyplatí udržovat se svými lidmi průběžný kontakt, aby zůstali profesně „v obraze“.

„Maminky po rodičovské dovolené mají obrovský potenciál, lidský rozhled, jsou dynamické, a co je zajímavé, jsou výtečné v managementu času. To vše proto, že musely při rodičovských povinnostech stíhat mnoho činností zároveň. I proto zapojujeme zaměstnance po dobu jejich rodičovské dovolené do práce a dění ve firmě,“ říká Jana Skalková z ČSOB.

Zvládnout odloučení i nový rytmus

Opětovné zapojení do pracovního procesu po mateřské dovolené má podle odborníků více rovin. Tou hlavní je, jak se podaří dítě včlenit do kolektivu školky, jak se přizpůsobí novému prostředí a jak se podaří matce i dítěti zvládat odloučení od sebe navzájem. Za předpokladu, že je vše v normě a matka nastoupí do práce, nastává pro ni nelehké období, v němž si bude muset umět poradit s jiným denním rytmem a zvládnout reorganizaci chodu rodiny.

Rozdělit povinnosti

„Je dobré, když se ještě před nástupem do práce partneři dohodnou, jak si rozdělí povinnosti a eventuálně jak se do chodu domácnosti zapojí třeba babičky. Jinak se snadno může stát, že se žena dostane do obtíží, když zjistí, že nestíhá vše tak, jak stíhala, a okolí, které na tuto změnu nebude připravené, ji bude stresovat,“ varuje Jana Tamchynová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám