Hlavní obsah

Příplatek k příplatku aneb přesčasová práce v sobotu

V případě potřeby může zaměstnavatel nařídit svému zaměstnanci práci přesčas. Tato práce však výrazně zasahuje do života zaměstnance, a proto mu ji musí zaměstnavatel kompenzovat. Jak je to ale v případě, když přesčasová práce připadne na víkend? Bude mít zaměstnanec nárok na vyšší kompenzaci?

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek
Jsme malá firma, a tak se nám nedávno kvůli náhlé zakázce stalo, že jsme museli našemu zaměstnanci nařídit práci přesčas na sobotu, kdy ale obvykle nemá směnu. S tímto zaměstnancem jsme se domluvili, že si za práci přesčas vybere náhradní volno. Nevíme však, zda mu přísluší i přípatek za práci o víkendu. A pokud ano, v jaké výši?

Práce přesčas

Zaměstnavatel může výjimečně nařídit svému zaměstnanci práci přesčas. Jedná se o práci, kterou zaměstnanec vykonává na příkaz nebo se souhlasem zaměstnavatele nad jeho stanovenou týdenní pracovní dobu a mimo jeho předem připravený rozvrh směn.

Pokud zaměstnanec pracuje přesčas, má jako obvykle nárok na mzdu za vykonanou práci. Dále mu ovšem přísluší buď příplatek za práci přesčas ve výši minimálně 25% jeho průměrného výdělku, nebo náhradní volno.

Na tom, že bude zaměstnanec místo příplatku čerpat náhradní volno, se však musí se zaměstnavatelem dohodnout. V případě, že pak ale zaměstnanec do 3 měsíců od vykonané práce přesčas (nebo v jiné době dohodnuté se zaměstnavatelem) nevyčerpá náhradní volno, bude mu zaměstnavatel povinen poskytnout příplatek za přesčasovou práci.

Práce o víkendu

Obecně je víkend považován za čas odpočinku, který řada zaměstnanců tráví s rodinou či přáteli. Proto pokud zaměstnanec musí pracovat v sobotu nebo v neděli, je zaměstnavatel povinen mu tento ušlý čas kompenzovat nejen mzdou za vykonanou práci, ale také příplatkem za práci v sobotu a v neděli nejméně ve výši 10 % průměrného výdělku zaměstnance.

Je však možné, že se zaměstnanec se zaměstnavatelem dohodnou na jiné výši příplatku (a to dokonce i směrem dolů, například 5 %) – takováto jiná úprava může být obsažena i v kolektivní smlouvě.

Práce přesčas o víkendu

Pokud dojde k výkonu práce přesčas o víkendu, nároky zaměstnance se kumulují – to znamená, že zaměstnanec má nárok na obě výše uvedená zvýhodnění.

Zaměstnavatel v takovém případě musí zaměstnanci poskytnout mzdu a přípatek za práci přesčas ve výši nejméně 25%, nebo náhradní volno za práci přesčas, pokud se tak se zaměstnancem domluvil. Současně mu musí vyplatit příplatek za práci v sobotu nebo v neděli, a to ve výši minimálně 10% jeho průměrného výdělku, pokud nedošlo k dohodě o jiné minimální výši příplatku.

Shrnutí

Pokud nařizujete vašemu zaměstnanci práci přesčas v sobotu a dohodli jste se, že zaměstnanec namísto příplatku za práci přesčas bude čerpat náhradní volno, musíte mu stále kromě běžné mzdy za vykonanou práci vyplatit ještě příplatek za práci v sobotu. Pokud nedošlo k jiné dohodě, je výše příspěvku za práci v sobotu 10 % jeho průměrného výdělku.

Odpovídal Ondřej Chlada z advokátní kanceláře Randl Partners, člen Ius Laboris

Reklama

Související témata:

Související články

Poradna: Nepoužitelný lékařský posudek

Před nástupem do zaměstnání, a při déletrvajícím zaměstnání také v jeho průběhu, podstupují zaměstnanci lékařskou prohlídku, jejímž cílem je zjistit, jestli...

Výběr článků

Načítám