Hlavní obsah

Stážemi ve firmách již prošly téměř čtyři tisíce zájemců

Novinky, kil

V rámci projektu „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“, který od loňského června realizuje Fond dalšího vzdělávání – příspěvková organizace MPSV, absolvovalo stáž již 3 800 lidí. V současné době probíhá po celé České republice dalších téměř 800 stáží v nejrůznějších oborech.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní motivací pro přihlášení se do projektu je především snaha získat praxi v oboru.

Článek

Zájem o tento způsob dalšího vzdělávání předčil veškerá očekávání. V současnosti je zaregistrováno více než 28 000 zájemců o stáž a téměř 7 900 poskytovatelských společností.

Zvýšit své šance na trhu práce

Hlavní motivací pro přihlášení se do projektu je především snaha získat praxi v oboru a zvýšit své šance na pracovním trhu. Poskytovatelé zase mohou díky stážím nalézt vhodné zaměstnance a vyzkoušet si je v reálném pracovním prostředí. V téměř 20 % případů byl stážista poskytovatelem zaměstnán, dalším skoro 20 % stážistů byla nabídnuta externí spolupráce.

„Na začátku jsme si vytyčili jako cíl zprostředkovat stáž pro 5 000 osob. Jsme rádi, že je o stáže ve firmách zájem a že díky možnostem rozpočtu uskutečníme více stáží. Finální číslo by se tak mohlo pohybovat kolem 6 000,“ uvedla Kateřina Šímová, hlavní manažerka projektu.

Šablony jsou na webu

V rámci informačního systému ASAP, který je přístupný na webových stránkách www.stazevefirmach.cz, jsou zveřejňovány šablony stáží, na jejichž základě pak mohou poskytovatelé vypisovat již konkrétní karty stáží. Zájemci o stáž si vybírají z aktuálních karet a hlásí se tak na konkrétní stáž.

Jelikož se projekt blíží do svého finále, mají společnosti, které se chtějí projektu zúčastnit, nejvyšší čas kartu stáže vypsat. V současné době je možné inzerovat stáže, jež skončí nejpozději 31. května 2014. „Doporučujeme všem společnostem, které mají zájem stáž poskytnout, aby vypsaly své karty stáží co nejdříve,“ upozornila Kateřina Šímová.

K dispozici jsou různé obory

Potenciální uchazeči mohou vybírat ze stáží v rozmanitých oborech, od pozic z oblasti dřevařské výroby, stavebnictví, strojírenství, výchovy a vzdělávání až po oblast elektrotechniky, krmivářství a potravinářství.

Nově byly zveřejněny šablony z oboru zemědělství – florista, chovatel-ošetřovatel zvířat, krajinář, pěstitel, rostlinný technik, zahradník a zootechnik. Současně se předpokládá, že v prosinci budou schváleny další šablony v oborech chemie, doprava a logistika, věda a výzkum a řízení jakosti a kvality.

Bližší informace o projektu „Stáže ve firmách – vzdělávání praxí“ najdou zájemci na www.stazevefirmach.cz nebo www.facebook.com/stazevefirmach.

K dispozici je též bezplatná infolinka 800 779 977 v pracovní dny od 9 do 16 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám