Hlavní obsah

Obavy ze ztráty zaměstnání má více než polovina lidí

Obavy ze ztráty zaměstnání má 59 procent ekonomicky aktivních lidí, což je nejméně od nástupu ekonomické krize v roce 2009. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu agentury STEM, podle které největší překážkou v řešení případné nezaměstnanosti ale dál zůstává ochota Čechů stěhovat se za prací.

Foto: Profimedia.cz

Mimo obor je ochotno pracovat 89 procent lidí a 79 procent by přistoupilo na nižší plat.

Článek

Od loňského listopadu nicméně počet lidí ochotných jít za pracovním místem stoupl o čtyři procentní body na 44 procent a je tak nejvyšší od roku 2001.

Bojí se hlavně lidé s nižším vzděláním

Proti letošnímu březnu se počet lidí, kteří se obávají nezaměstnanosti, snížil o sedm procentních bodů. Tyto obavy mají častěji méně vzdělaní lidé, zaměstnanci v dělnických profesích a ženy. Podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí byla míra nezaměstnanosti v září v Česku 7,6 procenta, v březnu činila osm procent.

Ochota změnit obor či jít s platem dolů

V případě hrozící ztráty zaměstnání je nejvíce lidí ochotno pracovat mimo svou kvalifikaci nebo za nižší mzdu. Mimo obor je ochotno pracovat 89 procent lidí a 79 procent by přistoupilo na nižší plat. Naopak nejméně lidí uvedlo, že v případě hrozby ztráty zaměstnání by bylo ochotno se za prací přestěhovat do jiného kraje. Jednou z nejsilnějších příčin je patrně jejich vazba k rodinnému nemovitému majetku, uvedl STEM.

Mladí jsou odhodlanější stěhovat se za prací

Více odhodlání přestěhovat se za prací do jiného města nebo kraje mají mladí do 30 let, muži a svobodní. Stěhovat se za zaměstnáním jsou častěji schopni i ti, kteří vůbec nemají obavu ze ztráty místa.

Agentura provedla průzkum ve dnech 29. srpna až 8. září mezi tisícovkou respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám