Hlavní obsah

Přibydou nové obory; teď ještě přilákat učně

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahradník, řezník, cukrář, automechanik. To jsou některé nové obory, které vzniknou od příštího školního roku na středních odborných školách zřizovaných Plzeňským krajem. Jejich otevření nyní odsouhlasili krajští radní.

Foto: Profimedia.cz

Mezi nově otevíranými učňovskými obory je i profese cukrář.

Článek

„Jde o rozšíření nabídky, věříme, že o nové obory bude zájem,“ konstatoval Jiří Struček (ČSSD), náměstek hejtmana pro oblast školství. Aby mohl učební obor skutečně začít fungovat, měly by na něj školy nabrat minimálně dvanáct žáků.

Zaměstnavatelé mají zájem, děti nikoli

„Snad se nám to podaří, chtěli bychom patnáct žáků na obor řezník a patnáct na cukráře,“ řekl Právu Josef Mára, ředitel Středního odborného učiliště v Plané, které o zřízení zmíněných oborů požádalo. Zda je to životaschopný záměr, se teprve ukáže.

„Zájem zaměstnavatelů je velký, velký je ale i nezájem dětí. Na řezníka se loni přihlásili v Klatovech dva a v Plzni čtyři žáci. Přitom by práci našli bez obtíží,“ podotkl Mára.

Praxi mají zajištěnou v místě i u sousedů

Pokud se učilišti podaří řeznický obor skutečně otevřít, budou chodit učňové na zkušenou do masokombinátu přímo v Plané, nebo se dá sjednat výměnná praxe v partnerském Weidenu kousek za německými hranicemi. „Teď tam mají učně až z Chomutova,“ doplnil Mára.

Zkrátka nepřijdou ani zahradníci

Na zahradníka se bude možné nově vyučit ve Střední škole zemědělské a potravinářské v Klatovech. „Chtěli bychom otevřít třídu s dvanácti nebo čtyřiadvaceti žáky,“ uvedl tamní ředitel Vladislav Smolík. „O tuto profesi je celkem zájem a absolventi uplatnění najdou – v Klatovech a okolí je řada zahradnictví shánějících lidi,“ dodal Smolík.

Novinkou příštího školního roku bude i obor šití prádla, který na plzeňské Odborné škole výroby a služeb nahradí úžeji zaměřenou textilní a oděvní výrobu. A střední škola v Boru otevře obor autoelektrikář.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám