Hlavní obsah

Využíváním veřejných sítí zaměstnanci ohrožují bezpečnost firemních dat

Novinky, kil

Více než 95 % uživatelů mobilních zařízení se během cesty do zaměstnání připojuje k veřejným sítím, čímž vystavují podniková data rizikům. Vyplývá to z výsledků průzkumu společnosti GFI Software, který sledoval využívání tabletů a chytrých telefonů koncovými uživateli při cestách do práce a z práce.

Foto: Profimedia.cz

Mobilní přístup k internetu je dnes vnímán jako běžná norma.

Článek

Studie ukazuje, že lidé cestující do práce a z práce se bez zábran připojují k neznámým a nezabezpečeným bezplatným Wi-Fi sítím a tím vystavují osobní i podniková data zbytečným rizikům

Bezplatné sítě lákají

Celých 95,6 % respondentů uvedlo, že využívají otevřené, veřejné Wi-Fi připojení alespoň jednou týdně pro takové aktivity, jako je přijímání e-mailů, kontrola a úprava dokumentů a připojování k podnikovým serverům. Těmito aktivitami však vystavují podniková data a hesla rizikům typu sledování paketů či jiných forem monitorování provozu.

Veřejná připojení jsou riziková

„Zjištění potvrzují znepokojující trend mezi zaměstnanci, a tím je využívání osobních zařízení k pracovním účelům během dojíždění do práce prostřednictvím vysoce rizikových internetových připojení, která mohou být snadno sledována jinými uživateli či provozovateli přístupového bodu,“ uvedl Walter Scott, výkonný ředitel GFI Software.

„Mobilní přístup k internetu je dnes vnímán jako běžná norma, ale s ním také přichází uvolněnější postoj uživatelů k zabezpečení dat, dodržování norem a k podnikové bezpečnostní politice,“ dodal Scott.

Klíčová zjištění

83 % respondentů používá své mobilní zařízení při cestování veřejnou dopravou.
61 % respondentů přiznává, že využijí jakoukoliv Wi-Fi zdarma, kterou najdou.
95,6 % oslovených uživatelů využívá veřejné Wi-Fi sítě alespoň jednou týdně k vyřizování pracovních záležitostí
97,3 % zaměstnanců využívá své osobní mobilní zařízení i pro práci.
Téměř 20 % mobilních přístrojů není vůbec chráněno, ani heslem nebo PIN kódem.

Uživatelé podceňují hrozby

S tím, jak jsou mobilní zařízení stále více využívána v každodenním pracovním životě, přinášejí také více bezpečnostních rizik. Jsou terčem hackerů, přičemž jsou zranitelnější než osobní počítače, protože mnoho uživatelů si nezabezpečuje své chytré telefony antivirovým softwarem, a dokonce ani heslem.

Podle některých statistik jen méně než jedna třetina mobilních uživatelů má nainstalované antivirové řešení na svém zařízení v porovnání s 91 % na osobních počítačích. Důvodem je, že většina uživatelů nevnímá svůj mobilní telefon jako hrozbu.

Reklama

Výběr článků

Načítám