Hlavní obsah

Japonci chtějí bojovat proti závislosti dětí na internetu

Japonci plánují speciální odvykací tábory, které dětem pomohou překonat závislost na internetu. Podle ministerstva školství trpí touto formou závislosti více než 500 000 japonských dětí ve věku od 12 do 18 let.

Foto: Profimedia.cz

U některých mladých Japonců se v důsledku závislosti objevují i příznaky depresí.

Článek

Podle britského deníku The Daily Telegraph se toto číslo navíc neustále zvyšuje.

Odříznou je od internetu

Na táborech by měly být děti absolutně odříznuty od počítačů, mobilních telefonů či nejrůznějších počítačových her.

"Závislost na internetu se stává čím dál tím větším problémem," uvedl mluvčí japonského ministerstva školství Akifumi Sekine. "Odhadujeme, že je postiženo více než půl miliónu dětí na základních a středních školách po celém Japonsku. O mnoha případech navíc vůbec nevíme," dodal.

Závislost na internetu může v některých případech vést až k poruchám spánku a příjmu potravy. U některých mladých Japonců se objevují i příznaky depresí.

Namísto virtuální skutečná komunikace

Ministerstvo má nyní v plánu výzkumný projekt zaměřený právě na závislost na internetu. Rovněž již požádalo vládu o financování speciálních programů, díky kterým si děti začnou "odvykat".

"Chceme je dostat pryč z virtuálního světa a přimět je k tomu, aby vedly skutečnou komunikaci s ostatními dětmi a dospělými," vysvětlil mluvčí.

Dohlížet budou psychoterapeuti

Odvykací tábory by se měly konat v místech, kde neexistuje žádný přístup k internetu. Děti se budou účastnit různých sportů, hrát hry a na vše budou dohlížet psychoterapeuti pro případ, že by návrat do skutečného světa byl pro školáky příliš traumatický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám