Hlavní obsah

Zaměstnavatel nemůže nevyplatit mzdu, protože na ni nemá

Právo, kil

Do situace, kdy zaměstnavatel nemá dostatek finančních prostředků na výplatu mezd, se může dostat prakticky kdokoliv. Jde o problém nepříjemný pro obě strany a je potřeba být na něj připraven.

Foto: Profimedia.cz

Mzda je splatná po vykonání práce.

Článek

Zákoník práce říká, že mzda je splatná po vykonání práce, a to nejpozději poslední den kalendářního měsíce následujícího po měsíci, ve kterém zaměstnanci vzniklo právo na mzdu. Výdělek kupříkladu za měsíc říjen je tedy splatný nejpozději 30. listopadu.

Po 15 dnech skluzu může zaměstnanec odejít

„Nevyplatí-li zaměstnavatel mzdu v pravidelném termínu výplaty, má zaměstnanec nárok na úroky z prodlení z dlužné mzdy. Jestliže mzda nebo její část nebude vyplacena do 15 dnů po uplynutí období splatnosti, má zaměstnanec právo okamžitě zrušit pracovní poměr,“ říká Markéta Deimelová, advokátka ze společnosti TaylorWessing e/n/w/c Advokáti.

Podle ní neexistuje žádná zákonná možnost, podle níž by podnikatel mohl v některém měsíci nevyplatit mzdu, pokud na ni zrovna nemá. Řešením není ani vyplacení části mzdy, neboť v takovém případě bude zaměstnavatel v prodlení s její zbývající částí.

Je otázkou, jak nastalou situaci řešit z pohledu podnikatele, který nemá na vyplacení mezd. Kromě propuštění zaměstnanců existují i další řešení.

Změna pracovní smlouvy

„Zaměstnavatel se například může se zaměstnancem dohodnout na změně pracovní smlouvy v ustanovení o výši platu. Je-li výše mzdy určena mzdovým výměrem, může zaměstnavatel výši mzdy ve mzdovém výměru změnit bez nutnosti dohody se zaměstnancem. Musí o tom ovšem zaměstnance informovat, a to nejpozději v den, kdy změna nabývá účinnosti,“ zdůrazňuje Markéta Deimelová a dodává:

„Pokud existuje kolektivní smlouva, je třeba respektovat podmínky o změně mezd uvedené v této smlouvě.“

Nárok na 60% mzdy i doma

Jiná situace podle Deimelové nastane, pokud zaměstnavatel není schopen zaměstnanci přidělovat práci v rozsahu týdenní pracovní doby z důvodu dočasného omezení odbytu svých výrobků nebo omezení poptávky po jím poskytovaných službách. V takovém případě může zaměstnance „poslat domů“, avšak musí mu vyplácet minimálně 60 % jeho průměrné mzdy.

Část mzdy v naturáliích

Mzdu je dokonce možné poskytovat i v naturáliích, je však třeba respektovat několik podmínek.

„Zaměstnavatel smí naturální mzdu poskytovat jen se souhlasem zaměstnance a za podmínek s ním dohodnutých. Její rozsah musí být přiměřený potřebám zaměstnance. Část mzdy ve výši minimální nebo zaručené mzdy musí podnikatel tak jako tak vyplatit v penězích. Jako naturálie nesmějí být poskytovány lihoviny, tabákové výrobky nebo jiné návykové látky,“ připomíná advokátka Deimelová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám