Hlavní obsah

I svářečky mohou být při práci půvabné. Umožní to nové designové kukly

Právo, Petr Kotek

Ženy v typicky mužských profesích byly běžně k vidění v poválečné Evropě, v jejíchž ekonomikách najednou scházely milióny padlých. Teď se tento trend vrací. Například žen – svářeček už je tolik, že se společnost 3M jako první na světě rozhodla vyvinout pro ně řadu speciálních designových ochranných kukel.

Článek

Předcházel tomu ovšem hloubkový průzkum ženských „svářečských“ motivací. Výsledkem je definování tří společných témat, která se v různých podobách vyskytovala ve výpovědích všech žen:

- Hrdost, že vykonávají práci, kterou mají rády
- Touha vyjádřit svou jedinečnou kreativitu skrze svařování
- Uspokojení, že dokáží překonat překážky, které stojí na cestě k tradičně mužskému povolání

Výsledkem je 3M Speedglass 100 Series – Woman’s Collection, svařovací kukly, které mají ještě více posílit všechny tři zmíněné aspirace žen.

„Naše společnost se dlouhodobě snaží o aktivní podporu žen v nejrůznějších pracovních odvětvích,“ říká Eva Mandíková z marketingového oddělení divize Ochrany zdraví, bezpečnosti při práci a životního prostředí společnosti 3M „Oblast svařování je proto dalším logickým krokem naší snahy o dosažení jejich maximální spokojenosti. Věříme, že tím dáváme ženám možnost naplno projevit jejich kreativitu a vášeň, kterou do své práce vkládají.“

Mezi vlastnosti těchto dámských kukel patří kromě jedinečného vzhledu také ergonomický náhlavní pásek, upravený pro hlavy menších velikostí, a volitelná příslušenství jako dodatečná ochrana krku a hlavy, zvětšovací skla a mnoho dalších.

Jak funguje systém Speedglass

Speedglass je samozatmívací systém, který se aktivně používá již od roku 1981. Umožňuje vytvářet přesné sváry v rekordně krátkém čase bez rizika poškození zraku svářeče. Jeho základní myšlenka spočívá v kombinaci tekutých krystalů, polarizačních filtrů a elektroniky, které ve výsledku bezpečně odstíní UV záření vznikající při svařování. Zároveň umožní majiteli bezproblémové vidění za všech okolností, které podle výzkumu zvyšuje produktivitu práce až o 25 %.

„Ve chvíli, kdy není svářečka zapnutá, umožňuje kukla výhled srovnatelný s nasazenými slunečními brýlemi. Jakmile ale dojde ke spuštění svářečky, systém Speedglass se během 0.1 milisekundy pod dopadajícím světlem automaticky ztmaví a bezpečně tak odstíní potřebné množství záření,“ uvádí Mandíková, a dodává: „To umožňuje svářeči pracovat s neustále nasazenou kuklou, čímž se šetří čas, nepřesnosti sváru i obratle svářeče, značně namáhané neustálým zvedáním a zavíráním kukly.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám