Hlavní obsah

Obavy ze ztráty práce jsou horší než samotná ztráta, tvrdí vědci

New York

Obavy z hrozící nezaměstnanosti mohou poškodit zdraví člověka víc než skutečná ztráta zaměstnání. Tvrdí to na základě sociologické studie vědci z univerzity v americkém Michiganu. Ti se v době, kdy Spojené státy procházejí ekonomickou krizí, zaměřili na zjištění, jaký dopad má nejistota ohledně zaměstnání na lidské zdraví.

Článek

"Tato studie poskytuje zatím nejsilnější důkaz, že neustálá obava o práci má negativní dopad na zdraví zaměstnanců," říká socioložka Sarah Burgardová. "Může znít překvapivě, že chronicky vysoká pracovní nejistota je silněji spojená se zhoršením zdraví než skutečná ztráta práce nebo nezaměstnanost," dodává.

Vědci navíc zjistili, že chronický strach ze ztráty práce je větším předpokladem pro zhoršení zdravotního stavu než kouření nebo vysoký krevní tlak. "Neustálý stres je pro lidi zdrojem napětí. Je to právě ona nepolevující povaha nejistoty, která je dostává na kolena," řekla Burgardová. "Cokoli, co mohou zaměstnavatelé udělat, aby poskytli zaměstnancům informace o tom, co se má stát, pravděpodobně pomůže."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám