Hlavní obsah

IAC Hodonín kvůli krizi propouští

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HODONÍN

Společnost IAC z Hodonína zastaví v polovině prosince kvůli hospodářské krizi na tři týdny výrobu. Ze závodu na součástky pro automobily odejde také kolem 60 ze 430 pracovníků firmy. Uvedl to Jaromír Herůdek z vedení IAC. Na jihu Moravy je to už několikátý podnik, který musí kvůli světové hospodářské krizi snižovat stavy a omezovat výrobu.

Článek

Ještě před měsícem hodonínská firma věřila tomu, že propouštění nebude nutné ani přesto, že odběratelé snížili poptávku asi o třetinu. "Snažíme se přebytky kapacity zaplnit novými zakázkami," řekl Herůdek v polovině října. Teď se však situace změnila. Výroba se zastaví od 13. prosince do 5. ledna.

Ukončení pracovního poměru se týká hlavně pracovníků se smlouvou na dobu určitou, propuštěno bude ale i několik lidí se smlouvou na dobu neurčitou, uvedl Herůdek. "Vše ještě může být jinak, situace se mění skutečně každým dnem," poznamenal.

Jen za poslední měsíc ale firma snížila dodávky nejméně o 30 procent oproti původnímu plánu. Výroba je i nižší než loni. Také vánoční volno letos budou mít zaměstnanci IAC delší, zhruba o deset dní. "Budou si převážně vybírat nevybranou dovolenou," dodal Herůdek.

Plastové výlisky do karoserií aut se v Hodoníně vyrábí od roku 2001, původně závod patřil americké společnosti Textron. International Automotive Components Group (IAC Group) koupil závod v roce 2005. IAC má v Česku pobočku také v Přešticích na Plzeňsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výrobce autodílů už opouštějí cizinci

Velké výrobce automobilových dílů z Rokycanska už opouštějí kvůli krizi stovky zahraničních pracovníků, které jim dodaly personální agentury. Rokycanský okres...

Výběr článků

Načítám