Hlavní obsah

Ministerstvo posílí kontroly chráněných dílen a firem s postiženými

PRAHA

MPSV chce posílit kontroly chráněných dílen a podniků, které zaměstnávají zdravotně postižené, řekl ministr práce Petr Nečas (ODS). Některé chráněné dílny a firmy jsou podezřelé z toho, že si nechávají část peněz, které jim stát posílá na platy zaměstnanců se zdravotním postižením.

Článek

Nedávná série kontrol zatím vyústila v obvinění jednoho podnikatele z Ústeckého kraje. Konkrétně jde o jednatele firmy Chráníme, s. r. o., Miroslava Štětku. Podle policie inkasoval od úřadu práce statisíce korun, ale svým handicapovaným zaměstnancům vyplácel jen část z nich, zbytek si nechával. Soud ho koncem srpna poslal do vazby, aby nemohl ovlivňovat svědky. Pokud bude odsouzen, hrozí mu až osmiletý trest.

Podle předsedy Národní rady osob se zdravotním postižením Václava Krásy je takových firem jistě více. Na radu se obracejí lidé se zdravotním postižením kvůli podezření, že jejich zaměstnavatel může podvádět. Národní rada má informace o více než pěti takových organizacích. Podle Krásy se jedná o firmy v Praze, Moravskoslezském, Ústeckém a Libereckém kraji.

Kontrola společností přitvrdí

„Těmto podnikatelským subjektům, které se chovají nekorektně a neeticky, se podíváme, lidově řečeno, na zoubek,“ uvedl Nečas. Nyní se připravuje metodika, která vyjasní mechanismy kontrol mezi jednotlivými složkami MPSV, tedy úřady práce, Českou správu sociálního zabezpečení a Státním úřadem inspekce práce.

Podezření padlo například na chráněnou dílnu 1. Integračního centra v České Lípě. Postižení, kteří zde pracují, údajně musí odevzdávat zaměstnavateli část výplaty formou členského příspěvku. Kdo se nestane členem sdružení, toho centrum nezaměstná. Konkrétně prý zaměstnanci odvádějí firmě 2670 Kč z čisté mzdy. Organizace se ale hájí tím, že jde o příspěvky, jimiž hradí nutné provozní náklady.

Podle katalogu MPSV v ČR nabízí práci převážně zdravotně postiženým přes 800 podniků. Firmy dostávají zpravidla od úřadu práce na zaměstnance s plným invalidním důchodem 9000 korun měsíčně a 6500 na jiného zdravotně postiženého.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám