Hlavní obsah

Kolik spotřebuje PC a jak ušetřit

Novinky, mif

Spotřeba elektrické energie je jedním z hlavních kritérií při výběru ledničky nebo pračky. V souvislosti s koupí počítače se ale o otázku napájení zajímá jen málokdo. Přitom volba vhodné sestavy může ušetřit i několik tisícikorun ročně.

Foto: archív výrobce

Typická sestava s monitorem spotřebuje minimálně 75 W. Najdou se ale zářné výjimky, jak ukázaly naše testy.

Článek

Typický domácí počítač je v dnešní době vybaven čtyřjádrovým procesorem s frekvencí okolo 2 až 3 GHz, operační pamětí o velikosti 4 GB, 500GB pevným diskem, vypalovací mechanikou a samostatnou grafickou kartou.

Taková sestava spotřebuje při běžné práci 50 až 70 W. Pokud ale využijete její výkon naplno, vezme si PC klidně i 200 W. U herních sestav může být tato hodnota dvojnásobná.

Příslušenství zvyšuje spotřebu

K naměřeným hodnotám je navíc nutné přičíst spotřebu monitoru. Ta se v případě velkých CRT obrazovek pohybuje nad 100 W. Lépe jsou na tom tenké LCD panely, spotřebují přibližně 25 W, starší LCD panely si ale klidně vezmou 40 W až 50 W.

V součtu tedy typická sestava s monitorem spotřebuje minimálně 75 W. V případě, že máme připojeny reproduktory, tiskárnu či skener, stoupne toto číslo o několik desítek wattů. Například zmiňované reproduktory mohou zvýšit roční vyúčtování klidně i o několik stovek, a to i pokud je nepoužíváme. Příslušenství tak nenechávejte zapnuté zbytečně.

Daleko lépe jsou na tom se spotřebou notebooky. Model s podobnou konfigurací jako výše uvedená sestava si při běžné práci vezme ze zásuvky jen 25 až 30 W, a to včetně napájení vestavěného monitoru. Při plné zátěži pak tato hodnota stoupne na cca 80 W.

Najdou se ale zářné výjimky, jak ukázaly naše testy.

Spotřeba domácí elektroniky
Zařízení:Spotřeba v kWh:Cena za rok*:
Notebook0,03219 Kč
Kancelářské PC0,10730 Kč
Herní PC0,453285 Kč
LCD monitor0,04292 Kč
LCD televizor0,221606 Kč
Plazmová TV0,302190 Kč
Projektor v eco módu0,201460 Kč
Lampa (20 W)0,02146 Kč
Externí USB disk0,0173 Kč
Reproduktory 2.10,04292 Kč
Pozn.: * V tabulce je počítáno s cenou 5 Kč za 1 kWh při využití 4 hodin denně 365 dní v roce.

Asus Chromebox: tichý a úsporný

Základem miniaturního počítače Asus Chromebox je dvoujádrový procesor Intel Celeron 2955U, který udává pracovní tempo při frekvenci 1,4 GHz. K dispozici je dále integrovaná grafická karta Intel HD a 2 GB operační paměti. Pro uložení dat pak slouží rychlá 16GB SSD jednotka. Samozřejmostí jsou pak konektory HDMI, DisplayPort a USB 3.0.

Foto: archív výrobce

Asus Chromebox

Pravda, výkon to na první pohled není nijak oslnivý, jenže pod platformou Chrome OS pracuje tato sestava velmi svižně, citelně rychleji, než by si podobná konfigurace dokázala poradit s operačním systémem Windows 8 od Microsoftu.

Za pět tisíc tak získáte stroj s takovou odezvou, jakou by vám nabídla dvakrát dražší sestava vybavená Windows. Celý stroj je navíc chlazen pasivně, takže při práci nijak nehlučí. Bohužel pro operační systém Chrome OS není nabídka programů tak široká jako u konkurence.

  • Spotřeba: 10 W (při běžné práci); 25 W (v zátěži)
  • Cena: 5000 Kč (v prodeji je také výkonnější varianta za 10 000 Kč)

Acer Predator G3-605: výkon na prvním místě

Jednou z nejvýkonnějších a logicky také nejdražších domácích počítačových sestav na tuzemském trhu, které cílí na počítačové hráče, je model Predator G3-605. Ten zaujme hned na první pohled, protože jeho skříň je vyvedena v atraktivní barevné kombinaci černé a oranžové. Není to ale rozhodně jenom vzhled, co uživatele u této vlajkové lodi stolních počítačů od Aceru zaujme.

Foto: archív výrobce

Acer Predator G3-605

Sestava je totiž vybavena rychlým procesorem Intel Core i7-4790 s frekvencí 3,6 GHz, který může díky technologii Turbo Boost dosahovat taktu až 4 GHz. Hraní i těch nejnovějších her s vysokými detaily a snímkováním pak slibuje dedikovaná grafická karta nVidia GeForce GTX 770 s 2 GB vlastní paměti.

Ve výbavě sestavy nechybí ani 16 GB operační paměti, pevný disk s kapacitou 2 TB, rychlá 1020GB SSD jednotka a DVD vypalovačka. S ohledem na pořizovací cenu by sestavě ale daleko více slušela blu-ray mechanika.

  • Spotřeba: 112 W (při běžné práci); 384 W (v zátěži)
  • Cena: 34 000 Kč

Toshiba Satellite NB10t: laptopy hrají prim

Notebook Satellite NB10t od společnosti Toshiba patří k nejlevnějším notebookům na trhu. Sází především na kompaktní rozměry - tloušťka v nejtenčím místě je pouhých 13 mm, v nejširším pak 25 mm. Velmi příjemná je také hmotnost 1,3 kg.

Foto: archív výrobce

Toshiba Satellite NB10t

I přes kompaktní rozměry působí konstrukce tohoto stroje nepatrně bytelnějším dojmem než u konkurence. Pády by nejspíše nevydržel, ale ani častější přenášení v brašně by se na jeho konstrukci nemělo nijak výrazně podepsat.

Co se hardwarové výbavy týče, srdcem stroje je dvoujádrový procesor Core Celeron N2810 pracující při frekvenci 2,0 GHz. Dále jsou k dispozici 2 GB operační paměti, které lze však snadno rozšířit až na 4 GB. Pevný disk dosahuje kapacity 500 GB. Samozřejmostí je stejně jako u všech uvedených notebooků i vestavěná webkamera.

  • Spotřeba: 7 W (při běžné práci); 13 W (v zátěži)
  • Cena: 6000 Kč

Hal 3000 Nuc: malý, ale šikovný

Sestava Intel Nuc se primárně prodává jako barbone systém, tedy bez pevného disku a operační paměti. Tyto komponenty je nutné dokoupit zvlášť, což domácí kutilové nejspíše uvítají - mohou si tak zvolit přesně takové komponenty, jaké jim budou vyhovovat.

Foto: archív výrobce

Hal 3000 Nuc

Pro všechny ostatní je pak určen počítač Hal 3000 Nuc, který je postavený na platformě Intel Nuc, navíc je již ale vybaven 4GB operační pamětí a 320GB pevným diskem. Je zde také k dispozici operační systém Windows 8.1.

O výkon této sestavy se stará jednojádrový procesor Intel Atom E3815 společně s grafickým jádrem Intel HD. Rychlost celého stroje tedy není kdovíjak oslnivá, například pro využití jako HTPC u televizoru je výkon ale dostatečný.

  • Spotřeba: 5 W (při běžné práci); 17 W (v zátěži)
  • Cena: 6500 Kč (3800 Kč bez pevného disku a operační paměti)

HP Pavilion 500: typický zástupce multimediálních strojů

Počítačová sestava HP Pavilion 500 se snaží oslovit především multimediálně založené domácí uživatele, kteří se například při střihu videa nechtějí nechat omezovat výkonem PC. Srdcem tohoto modelu je čtyřjádrový procesor AMD A107800 s frekvencí 3,5 GHz. Ten dokáže v režimu Turbo pracovat až při taktu 3,9 GHz.

Foto: archív výrobce

HP Pavilion 500

K dispozici je 8 GB operační paměti typu DDR3. Obrazové funkce obstarává grafická karta AMD Radeon R7 240 s 4 GB vyhrazené paměti. Ve výbavě počítače od Hewlett-Packardu nechybí ani DVD vypalovačka či čtečka paměťových karet.

Pevný disk má kapacitu 1 TB. Moderní SSD jednotka by slušela sestavě více, ale na druhou stranu by zvýšila její prodejní cenu. HP Pavilion 500 běží pod operačním systémem Windows 8.1. V balení nechybí ani klávesnice a myš.

  • Spotřeba: 52 W (při běžné práci); 107 W (v zátěži)
  • Cena: 14 000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám