Hlavní obsah

Panasonic G20 - nejnovější plazmová televize v testu

Novinky, Tomáš Hort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Panasonic uvedla se začátkem jara nové řady plazmových i LCD televizí. Mezi modely bez 3D technologie se objevila i série G20 určená pro střední část trhu. Největším televizorem této řady je plazma se 127centimetrovou úhlopříčkou, kterou jsme měli možnost vyzkoušet.

Článek

Dnes si představíme plazmovou televizi střední třídy od společnosti Panasonic ze série G20. TX-P50G20 je 50palcový (127 centimetrů) plazmový panel, který nám může nabídnout plné Full HD rozlišení 1920x1080p, 600Hz technologii NeoPDP, certifikaci THX či integrovaný satelitní i DVB-T tuner.

Modelové řady - posun rok po roku

Modelové řady výrobců elektroniky, v tomto případě televizí, jsou vždy odstupňovány podle ceny, která závisí na kvalitě a hlavně schopnostech zařízení. Společnost Panasonic má v tomto ohledu na trhu plazmových televizí aktuálně po sobě jdoucí série S20, G20, V20 a VT20. Všechny přinášejí inovace, ale běžně se stávající modely každým rokem posouvají o sérii níže. Pro příklad: model z vyšší řady V10 z minulého roku je velmi podobný aktuálnímu modelu G20, S20 zase modelu G10 z předchozího roku.

Nezůstává však pouze u přejmenování. Podle vývoje technologií jsou implementovány také nové prvky. Aktuální série S20, G20 i V20 obsahují technologii 600Hz. G20 a V20 mají navíc i technologii NeoPDP, která by měla přinášet lepší kontrastní poměr či věrnější reprodukci barev. Aktuální dva představené modely série VT20 již mají podporu 3D zobrazení a 600Hz NeoPDP, avšak zatím se stejně jako modely V20 na český trh nedostaly. U nás se objeví zřejmě až v červnu.

Panasonic TX-P50G20 - domácí kino

Dnes si ale nebudeme povídat o typech, které na trh teprve přijdou, ale o 50palcové plazmě ze série G20, která již na trhu je. TX-P50G20 je plazmová televize pro střední segment trhu. Specifikací obsahuje v podstatě vše, co vyšší modely V20. Ty mají jiný design a navíc podle výrobce ještě lepší podání černé a v základu integrované připojení přes wi-fi. Důležitější než malé odchylky ve specifikaci je před koupí takové televize dobré vědět, do čeho jdete.

127centimetrová úhlopříčka už sice není dlouho největší z nabízených velikostí, avšak do menšího či středně velkého obýváku to může být maximum. Na první pohled je oproti starším televizím či počítačovým monitorům opravdu obrem. Ač je možné ji usadit do přidávaného stojanu nebo připevnit ke zdi, musíme vždy myslet na to, že už instalujeme spíše takové menší kino s rozměry 1218 x 769 x 82 mm. Na těch je zajímavá šířka, která je pouze lehce přes osm centimetrů.

Design a zpracování

Na plazmu má Panasonic G20 poměrně tenký rámeček, který je, stejně jako zbytek přední části televize, lesklý. Designově působí decentně, neohromí ani nezklame. Nevýhodou mohou být viditelné otisky rukou, ale v praxi jednou televizi usadíte, očistíte a už s ní moc nehýbete. Že televize obecně působí jako chytač prachu je jasné, zde tomu není jinak, což je vidět nejvíce a také nejrychleji na černém podstavci.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Panasonic G20

Dříve nebylo lehké plazmové televize přepravovat a manipulovat s nimi. Ač je stále potřeba převoz ve svislé poloze (plazma nesmí ležet), ostatní manipulace je už mnohem příjemnější. Může za to váha, která je 29 kilogramů i s podstavcem, což je oproti dřívějším hmotnostem 50palcových televizí velmi dobré.

Napájení je řešeno přes běžně dodávaný napájecí kabel. Průměrná spotřeba je okolo 175W, nejvyšší při celém bílém obrazu pak 325W. Tato čísla výrobce můžeme potvrdit, naše měření wattmetrem ukázalo podobné hodnoty. Při hodně tmavém obrazu pak spotřeba klesne i pod 100W.

Výbava a speciality Panasonicu P50G20

Plazma v základu obsahuje mnoho nastavení, z nových můžeme vzpomenout prezentované nastavení úrovně bílé či všech barevných odstínů dle našeho gusta. Integrovány jsou i automatické nastavovací programy.

Televizor podporuje technologii Viera Cast, přes kterou je možné se napojit pomocí kabelu na internet a sledovat streamovaná videa na Youtube, nebo se nově můžeme připojit na Twitter či vést komunikaci přes integrovaný program Skype. Aktivní je i videopůjčovna. V oblasti nastavení a softwaru je vše potřebné.

Zajímavou doplňující funkcí je PVR, tedy připojení pevného disku s možností nahrávání videa či přehrávání přímo z něj. Video je nahráváno v kvalitě, jaká je v originálním vysílání. Zmíněna byla i udělená THX specifikace. Znamená to garanci kvalitního, jemného a přesného obrazu při všech základních rozlišeních i mimo nativní Full HD. Certifikát THX nám má zaručit podání barev, které je takové, jako ho natočili ve filmovém studiu.

Vynikající obraz jako samozřejmost

Ze všeho nejdůležitější ale je, jak televize přehrává filmy. Pokud bychom měli ohodnotit její kvality v tomto směru, nelze obrazu nic vyčíst. Při přehrávání DVD či Blu-ray má hloubku, barvy jsou i v základním nastavení akorát syté. Nejvíce je kvalita poznat při pohybech osob. Ty jsou maximálně plynulé a ostré.

Foto: Tomáš Hort, Novinky

Výstupů a vstupů na levém boku a levé zadní části je opravdu hodně. Podrobný výpis najdete v textu článku.

Důležité je, že Panasonic hodně zapracoval i na obrazu mimo základní Full HD rozlišení. Při rozlišeních 720p či 480p je obraz stále poměrně kvalitní, sourodý, bez chyb v zobrazení mimo svou stávající kvalitu. Pokud si vedle filmů ve vysokém rozlišení dopřáváte i videa ve formátu DivX či Xvid, je pro to televize i přes svou velikost vhodná.

Další kladnou položkou je podání černé barvy. Ta se každým rokem stále zlepšuje a je těžké najít nedostatek v tmavém obrazu, šum či cokoli jiného. Celkově je tedy po stránce obrazové P50G20 podle našich zkušeností velmi povedeným produktem.

Specifikace, vstupní a výstupní konektory

Nakonec celého představení si ještě ukážeme specifikace a vyjmenujeme vstupní a výstupní konektory, které jsou u televizí neméně důležité. Nemusíme totiž doma mít jen jeden přehrávač, ale hned více a je potřeba, aby byly do čeho zapojit. Stručně nejdříve základní specifikace:

Panasonic TX-P50G20
Velikost displeje50" (127 cm) diagonálně
Panelprogresivní G13 s Full-HD rozlišením Neo PDP
Nativní rozlišení1920x1080 Full HD
Kontrastní poměr5 000 000 : 1 (dynamický)
Reproduktory2 x 10W
Podívejme se ještě na osazené konektory:
CI (Common Interface)ano
HDMI vstup/ Podpora funkcí4 (1 strana, 3 zadní)/(vstup 2)
VIERA Image ViewerAno (AVCHD/SD-VIDEO/DivXHD/JPEG/MP3/AAC playback)
USB2 (strany); Paměť/Klávesnice/WiFi/USB HDD nahrávání/HUB
Vstup kompozitního videaAV3: RCA phono typ x 1 (boční)
Audio vstup (pro video)AV3: RCA phono typ konektory (L, R) (1 set, boční)
Vstup komponentního videaRCA phono typ x 3 [Y , PB, PR] (zadní)
PC vstupMini D-sub 15-pi x 1 (zadní)
Audio vstup (pro HDMI, PC, komponentní video)RCA phono typ konektorů (L, R) (1 sada, zadní)
21-pin vstup/výstupAV1: AV vstup/výstup, RGB vstup, Q-link (zadní) / AV2: AV vstup/výstup, S-Video vstup, RGB vstup, Q-link (zadní)
Port LANano
Analogový audio výstupRCA phono typ konektory (L, R) (1 set zadní)
Digitální audio výstup (optický)ano
Konektor pro sluchátka1 (strana)

Hodnocení a závěr

V dnešním představení praktického využití jsme si ukázali novinku na poli plazmových televizí - Panasonic TX-P50G20. Jedná se o 50" (127cm) plazmový panel ze středního segmentu nabídky Panasonicu, který je vhodný pro středně velké a velké pokoje. Televize je elegantní, na první pohled působí velkým dojmem. Dá se postavit na přiložený stojan či upevnit dokoupeným držákem na zeď. Výhodou v tomto případě je její malá šířka kolem osmi centimetrů.

Hlavní sílou plazmového panelu z rodiny G20 je kvalita obrazu, což můžeme považovat za hlavní atribut televizí. P50G20 má dobré podání černé barvy, její obraz je plynulý a ostrý i při rychlých či tmavých scénách, barvy jsou živé, akorát syté. V nastavení je možnost vyladění bílé i barevného provedení.

Obsažena je speciální funkce přímého nahrávání na pevné disky přes USB či možnosti prohlížení videí z internetu nebo komunikace přes Skype. Záporem může být vyšší cena, která dosahuje 35 tisíc korun. V poměru cena/výkon je na tom ale poměrně dobře i vzhledem ke zmíněným kvalitám obrazu. Pokud tedy máte rádi kvalitu a chcete si ji užít, Panasonic G20 můžeme doporučit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám