Hlavní obsah

Při koupi Windows 10 lze ušetřit. A to i tisíce

Americký softwarový gigant Microsoft vypustil ve středu do světa finální verzi Windows 10. Tu sice nabízí zadarmo jako upgrade, ale pokud uživatelé nesplňují podmínky, musí sáhnout hluboko do kapsy. Jednoduchým trikem se však dá při koupi desítek výrazně ušetřit.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

 
Článek

Podle nákupního rádce Zboží.cz se totiž v desítkách tuzemských obchodů stále ještě doprodává operační systém Windows 7. Ceny základní verze Home Premium startují na 1500 Kč, zatímco za pokročilejší variantu Professional zájemci zaplatí 3500 Kč.

To je výrazně méně než v případě licencí nových desítek. Cena základní verze Windows 10 Home se v tuzemských obchodech pohybuje ve 32 i 64bitovém provedení okolo 3000 Kč. Ceny vrcholného provedení Professional se pak liší podle volby instalačního média. Za klasický DVD nosič zájemci zaplatí 4500 Kč, za USB flash disk pak ještě o 2000 více – tedy 6500 Kč.

Licence Windows 10 nemá v současnosti tedy žádný smysl kupovat. Pokud lidé nesplňují podmínky pro bezplatný přechod na desítky – vlastní například starší Windows XP nebo Vista – mohou si místo licence na Windows 10 zakoupit starší a levnější Windows 7. K těm totiž automaticky získají možnost bezplatného přechodu na desítky. Díky tomu ušetří u základní verze Home 1500 Kč, u verze Professional pak 1000 až 3000 Kč.

Upgrade z originální licence Windows 7 na novější osmičky je zdarma možný i podle českého zastoupení Microsoftu. Ty nicméně poukazují na to, že skladové zásoby sedmiček mohou být velmi omezené. „Prodej krabicové verze Windows 7 jsme oficiálně ukončili před více než rokem a půl. Je možné, že v některých obchodech ještě doprodávají skladové zásoby, nicméně jedná se primárně o OEM licence,“ říká Petr Klement, manažer divize Windows ve společnosti Microsoft.

Podle licenčních ujednání jsou OEM verze určené výhradně pro nové počítače, zakoupit by je tak logicky mělo být možné pouze s novým strojem nebo jednotlivými počítačovými komponentami. Praxe v Česku je však taková, že OEM verze se běžně prodávají i samostatně.

Jde to i z osmiček

Nárok na bezplatný upgrade mají lidé, kteří vlastní licenci posledních dvou generací Windows. Konkrétně tedy sedmiček nebo Windows 8.1. Postup s koupí starší licence a následného upgradu na Windows 10 je tak možné provést i v případě osmiček, ty se však v obchodech prodávají za vyšší cenu než Windows 7.

Bezplatný přechod je však možný pouze do července příštího roku, tedy během prvních 12 měsíců od uvedení Windows 10 na trh.

Uzavřený ekosystém

Windows 10 mají být nejrozšířenější platformou v celé historii amerického softwarového gigantu. Poběží nejen na klasických počítačích a noteboocích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Foto: archív tvůrců

Desítky poběží nejen na klasických počítačích, ale také na tabletech a chytrých telefonech.

Společnost se snaží vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Jak získat Windows 10 zadarmo

Není žádným tajemstvím, že společnost Microsoft bude nabízet přechod na nový operační systém Windows 10 majitelům starších licencí zadarmo. Přestože novinka se...

Výběr článků

Načítám