Hlavní obsah

Windows 10 přijdou už v červenci. Budou i zadarmo

Novinky, zgl
Aktualizováno

Společnost Microsoft v pondělí oznámila oficiální dostupnost další generace operačního systému Windows. Novinka s pořadovým číslem deset se na pultech obchodů objeví 29. července. V ten samý den budou Windows 10 moci zdarma stahovat také majitelé starších verzí operačního systému od amerického softwarového gigantu.

Ukázka systému Windows 10Video: Microsoft

 
Článek

„Systém Windows 10 bude od 29. července 2015 dostupný na 190 trzích, a to jako bezplatný upgrade pro zákazníky používající systémy Windows 7 a Windows 8.1,“ řekla Novinkám Jana Vávrová z tiskového oddělení české pobočky Microsoftu.

Nárok na bezplatný upgrade budou mít lidé, kteří vlastní licenci posledních dvou generací Windows. Konkrétně tedy sedmiček nebo Windows 8.1. Na desítky zároveň budou moci přejít majitelé chytrých telefonů, jež jsou vybaveny operačním systémem Windows 8.1.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Microsoft

Šéf operačních systémů Microsoftu Terry Myerson na středeční tiskové konferenci.

Podíl sedmiček a osmiček na trhu přitom v současnosti tvoří podle analytické společnosti StatCounter víc než dvě třetiny. Microsoft tedy nabídne Windows 10 zadarmo drtivé většině uživatelů.

Za jakou cenu se licence bude prodávat, pokud lidé nemají nárok na bezplatný upgrade, americký softwarový gigant zatím neprozradil.

Zájem je obrovský už nyní

Vávrová zároveň prozradila, že o desítky je velký zájem už nyní – vyzkoušet testovací verzi se rozhodly milióny lidí. „S pomocí více než 4 miliónů lidí po celém světě, kteří se zapojili do testování systému, odstartuje Windows 10 novou éru technologií, jež jsou navržené tak, aby umožnily každému člověku kdekoli na světě dokázat víc,“ prohlásila Vávrová.

Windows 10 mají být nejrozšířenější platformou v celé historii amerického softwarového gigantu. Poběží nejen na klasických počítačích a noteboocích, ale také na tabletech a chytrých telefonech. Microsoft navíc plánuje i podporu pro další speciální systémy – například pro vlastní holografické brýle.

Společnost se snaží vytvořit uzavřený ekosystém, kdy uživatelé budou používat všechna zařízení opatřená systémem Microsoftu. Podobně se uživatele snaží nalákat také společnost Apple prostřednictvím iPhonů a iPadů na počítače s Mac OS X.

Poběží i na pomalých počítačích

Desítky přinášejí celou řadu vylepšení. Vzhledem se systém Windows 10 příliš neliší od osmiček. Vrátila se však nabídka Start a přibyly některé nové funkce, například možnost práce s virtuálními plochami. Zcela přepracováno bylo také vyhledávání. [celá zpráva]

Vývojáři navíc vyladili nový systém tak, že nijak nezvyšuje nároky na použitý hardware. Desítky poběží na stejných součástkách, které ke svému provozu potřeboval aktuálně prodávaný systém Windows 8.1. Samozřejmě čím výkonnější komponenty budou, tím bude práce s novinkou plynulejší.

Procesor musí pracovat při frekvenci 1 GHz, což v dnešní době zvládají s přehledem i ty nejlevnější stroje na trhu. 32bitová verze systému si vyžádá alespoň 1 GB operační paměti, 64bitová už 2 GB. Grafická karta by pak měla podporovat standard DirectX 9. Jediným dalším požadavkem je připojení k internetu, respektive k uživatelskému účtu Microsoftu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám