Hlavní obsah

Facebook nakonec za WhatsApp zaplatí 474 miliard korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Provozovatel největší světové sociální sítě Facebook v pondělí dokončil převzetí aplikace pro bezplatné zasílání zpráv přes chytré telefony WhatsApp. Hodnota transakce se kvůli růstu cen akcií Facebooku zvýšila z původní úrovně o téměř tři miliardy dolarů na 21,8 miliardy dolarů (asi 474 miliard Kč). Je to největší akvizice v desetileté historii Facebooku a je větší než jakákoli koupě dalších technologických gigantů Google, Apple nebo Microsoft.

Foto: Novinky

Převzetí WhatsApp je největší akvizice v desetileté historii Facebooku a je větší než jakákoli koupě dalších technologických gigantů Google, Apple nebo Microsoft.

Článek

Facebook oznámil dohodu o převzetí aplikace WhatsApp letos v únoru a oznámená cena už tehdy vyvolala údiv. Analytici ale podle agentury Reuters uznávají, že Facebook nutně potřeboval opěrný bod na rychle rostoucím trhu zasílání mobilních zpráv.

Mezitím vzrostla hodnota akcií Facebooku, které v rámci transakce dostanou vlastníci a zaměstnanci WhatsApp výměnou za své akcie. Facebook zaplatil za firmu 4,6 miliardy USD v hotovosti a přidal k tomu 178 miliónů svých akcií.

Foto: archív výrobce

WhatsApp na iPhonu

WhatsApp je možné nainstalovat na všechny mobilní platformy a za používání se neplatí ani koruna, přestože tomu tak ještě před pár lety nebylo. Výrobci navíc prostřednictvím aplikace neprodávají ani reklamu. Vše dělají, jak sami tvrdí, „z čisté radosti“. Po převzetí Facebookem se to ale nejspíše změní.

Mezi přednosti programu, který po celém světě používá přes 600 miliónů lidí, patří i doplňkové služby. Stiskem jediného tlačítka je možné například posílat vlastním kontaktům krátké audiozprávy. To přijde vhod především v případech, kdy na psaní textu není čas. Praktické je i to, že vidíte, zda si příjemce odeslané zprávy přečte a kdy se naposledy připojil k aplikaci WhatsApp.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám