Hlavní obsah

Jak pomoci člověku v bezvědomí? Mobilní aplikace poradí krok za krokem

Právo, rsk

Víte, jak ošetřit člověka, který dostane astmatický záchvat, jak pomoci sraženému chodci nebo jak si poradit s popáleninami? I bez kurzu první pomoci můžete na neočekávané situace vyzrát. Potřebujete k tomu už jen chytrý mobilní telefon.

Foto: Červený kříž

Aplikace První pomoc

Článek

Lékaři z Českého červeného kříže v úterý na svých oficiálních webových stránkách (www.cervenykriz.eu) vyvěsili aplikaci, díky níž dokáže i netrénovaný člověk poskytnout zraněnému první pomoc do příjezdu záchranářů. Aplikace, kterou vyvinuli lékaři z britského Červeného kříže a jejich čeští kolegové ji přeložili, je ke stažení zdarma.

„Aplikace vás při nějaké krizové situaci krok za krokem provede jednotlivými úkony. Telefon se vás například zeptá, jestli zraněný dýchá, a pokud ne, tak vám ukáže, jak stlačovat hrudník, a nabídne vám i možnost vytočit záchranku, aniž byste museli hledat číslo,“ vysvětlil Právu jeden z autorů české verze, lékař Josef Škola.

Foto: Červený kříž

Aplikace První pomoc

„Aplikace je také příručka první pomoci v mobilu, díky níž si můžete nastudovat, jak zareagovat, když někdo upadne do bezvědomí, dostane alergickou reakci, nebo jak zastavit krvácení. Nabízí také obecné rady, jak se připravit na mimořádné situace jako třeba povodně,“ řekl.

Podle Školy jsou příkazy a animace velmi jednoduché i proto, že ve stresu jsou rozhodovací možnosti řady lidí omezené. „Aplikace je určena pro nejširší možnou veřejnost a je to něco, co má potenciál, aby se stalo základním vybavením telefonu,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám