Hlavní obsah

Microsoftu hrozí v Evropě miliardová pokuta kvůli prohlížeči

Aktualizováno

Evropská komise obvinila americkou softwarovou společnost Microsoft, že neplní nařízení z roku 2009 a uživatelům operačního systému Windows 7 nedává možnost výběru internetového prohlížeče. Informovala o tom agentura Reuters. Komise tak učinila první krok ve zdlouhavém řízení, které může vést až k pokutě ve výši několika miliard eur.

Článek

Microsoft se v roce 2009 dohodl s EK, že nabídne uživatelům možnost výběru webového prohlížeče. Vyhnul se tak hrozící vysoké pokutě. Využívat k tomu měl takzvaný ballot screen (hlasovací obrazovku). [celá zpráva]

Foto: Novinky

Ballot screen

Výběr internetového prohlížeče má probíhat v prostředí jednoduchého okna, ve kterém je umístěno celkem dvanáct internetových prohlížečů. U každého z nich by měl být navíc uveden přesný popis jeho funkcí, což by mělo uživateli výběr usnadnit. V červenci však EK otevřela nové šetření kvůli podezření, že Microsoft neplní své sliby a uživatelům Windows 7 ballot screen nenabízí.

Současně EK vyšetřuje podezření, že Microsoft neposkytuje ve Windows 8 přístup k úplnému rozhraní pro programování aplikací (API) u některých prohlížečů, napsala agentura Reuters. Microsoftu nyní hrozí pokuta ve výši deseti procent ročních tržeb. Ty činily ve finančním roce 2010/2011 téměř 70 miliard dolarů (1,35 biliónu Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám