Hlavní obsah

Nejzákeřnější virus tohoto století je červ Conficker, shodují se experti

Novinky, Miloslav Fišer

Počítačoví experti označili zákeřného červa Confickera, který napadá počítače s operačním systémem Windows, za nejzákeřnější škodlivý kód tohoto století. Již od konce roku 2008 totiž kraluje virovým statistikám. A to i přesto, že Microsoft již více než rok nabízí proti tomuto škodlivému kódu bezpečnostní aktualizaci.

Foto: Novinky

Článek

Zatímco prví verze Confickera odkazovala na doménu, která je známá jako centrum šíření spyware a falešných antivirových produktů, aktuální varianta je daleko nebezpečnější.

Nová verze instaluje do počítače další virus, který se jmenuje Waledac. Červ je naprogramován tak, že poté, co se usadí v počítači, se stane PC ovladatelné na dálku a lze jej využít jako součást sítě na rozesílání spamu spolu s falešným programem na ochranu proti virům. [celá zpráva]

Podle dubnových statistik společnosti Eset dosahoval Conficker v globálním měřítku téměř desetiprocentního podílu mezi všemi detekovanými hrozbami.

Na druhém místě se umístil s osmi procenty INF/Autorun. Jde o směs hrozeb šířících se přes vyměnitelná média. Třetí příčku obsadil malware Win32/Agent, který vykrádá data z infikovaných počítačů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám