Hlavní obsah

Počítačoví podvodníci masivně zneužívají sociální sítě

Novinky, Miloslav Fišer

Internetem začíná kolovat stále více nevyžádané pošty. Kromě e-mailových schránek se spam stále více objevuje také v prostředí sociálních sítí. Počítačoví podvodníci se totiž snaží nabídkou peněz nalákat především mladé uživatele, aby si zakládali účty v různých sociálních sítích a rozesílali dále nevyžádané zprávy. Vyplývá to ze zprávy antivirové společnosti McAfee o množství spamu ve světě.

Foto: Novinky

Krom Vánoc se počítačoví podvodníci začali soustředit s velkým předstihem také na phishingové útoky, které souvisí s daňovým přiznáním.

Článek

Nevyžádaná pošta se před Vánocemi často snaží uživatele nalákat na nabídku padělků luxusního a značkového zboží za výhodné ceny. Cílem počítačového piráta je přitom pouze přimět uživatele kliknout v e-mailu na odkaz, který vede na podvodné nebo zavirované stránky.

Tyto nabídky se přitom neobjevují pouze v elektronických poštovních schránkách, ale také na nejrůznějších diskusních fórech, nebo sociálních sítích, jako je například Twitter. Ten začal být podle statistik společnosti McAfee v poslední době masivně zneužíván. Podvodníci využívají toho, že na Twitteru mohou být příspěvky uživatele přístupné naprosto všem uživatelům, a to i prostřednictvím nejrůznějších fulltextových vyhledávačů. 

„Jak je v této části roku pro tvůrce nevyžádané pošty typické, snaží se vydělat na svátcích,“ řekl vedoucí analytik MessageLabs Intelligence Paul Wood. Krom Vánoc se počítačoví podvodníci začali soustředit s velkým předstihem také na phishingové útoky, které souvisí s daňovým přiznáním. Falešné e-maily vypadají, jako by je odeslal finanční úřad. Přitom mají ale za úkol vylákat z uživatele co nejvíce důvěrných osobních informací.

Nevyžádaná pošta obsahuje trojské koně

Podle statistik týmu MessageLabs Intelligence roste také objem nevyžádané pošty, která obsahuje trojské koně. Největší podíl na tom má trojský kůň Bredolab, který za minulý měsíc tvořil 3,5 % nevyžádané pošty a 5,6 % škodlivého kódu. To znamená, že každý den je distribuováno 3,6 miliard e-mailů s tímto zákeřným trojanem.

Trojský kůň Bredolab se na internetu objevil v červnu a hned se stal největší tuzemskou počítačovou hrozbou. Tento škodlivý kód se sám umisťuje do běžících procesů v počítači a snaží se vypnout bezpečnostní programy operačního systému, takže uživatel o něm nemusí vůbec vědět.

Je schopný se sám kopírovat do systémových souborů a spouštět se při každém zapnutí počítače. Zároveň tento virus komunikuje se vzdáleným serverem prostřednictvím HTTP. Pokud je tedy tento trojský kůň v systému, jeho hlavní úlohou je stahovat do infikovaného počítače další škodlivé programy. [celá zpráva]

Se spamem si nedovedou poradit ani zákony

V USA již od roku 2003 platí zákon CAN-SPAM, který zakazuje používat nepravdivé údaje v hlavičce e-mailu a přikazuje firmám i soukromým osobám vždy uvést jednoznačnou identifikaci odesilatele. I přes veškerá legislativní opatření a trestní postihy zůstávají v USA hlavním zdrojem nevyžádané pošty botnety (síť k rozesílání spamu -pozn. red.), které jí dále rozesílají po celém světě.

Spammeři po celém světě v současnosti těží z možnosti anonymních registrací domén a levnějšího hostingu webových stránek, který přinesla především hospodářská krize. Jejich metody jsou navíc stále propracovanější. Dokáží například rychle měnit svoje IP adresy, jakmile se ty aktuálně používané dostanou na seznam „nevhodných“ internetových stránek (blacklist).

Spamy spolknou víc energie než velkoměsto

Ročně přijde do e-mailových schránek 62 biliónů nevyžádaných zpráv, tzv. spamů. Rozesílání, prohlížení a mazání těchto mailů ročně stojí 33 miliard kilowatthodin energie. To je spotřeba velkoměsta s 2,4 miliónu lidí.

Palivo na výrobu této energie (ročně asi 7,5 miliónu tun benzínu) by mohlo celý rok pohánět flotilu 3,1 miliónu automobilů. Uvádí to studie, o níž informoval německý deník Die Welt. Spamy jsou největší zátěží v USA. Je to však problém, který se dá řešit, jak loni ukázalo uzavření spamovacího místa McColo – počet spamů poté klesl o 70 procent.

Podle studie by energetická a ekologická cena nevyžádaných e-mailů mohla být ještě daleko vyšší nebýt automatických filtrů, které většinu této „pošty“ zadrží. Bez nich by se totiž spotřeba energie na spamy vyšplhala až na 135 miliard kilowatthodin. To by na rok stačilo pro desetimiliónovou megapoli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám