Hlavní obsah

Hasta la Vista XP, nový Windows Vista v prodeji

Novinky, adr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Operační systém Windows Vista pro běžné zákazníky byl v úterý uveden na trh. Vývoj softwaru trval pět let a stál přibližně sedm miliard dolarů.

Článek

Vůbec nejdražší program světa byl uveden s velkou pompou. Výkonný šéf Microsoftu Steve Balmer jej představil na náměstí Time Square.

"Být při tak velkolepém uvedení počítačového programu je privilegium," řekl Balmer, když show vrcholila. Při jeho slovech se na okolních budovách objevili akrobaté a mávali vlajkama s motivy nového programu. Na blízkých domech se rozsvěcely neónové billboardy s nápisy "The Wow Starts Now".

Systém Windows Vista se nerozpakujeme nazvat "mohutným". Program totiž obsahuje kolem 50 miliónů řádků kódu.

Zástupci Microsoftu očekávají, že Vista bude nejúspěšnějším programem v historii firmy. Zatím se prodává třikrát lépe než Windows XP a pětkrát lépe než Windows 95.

Přibližné ceny Windows Vista v lednu
VerzeCena v dolarech za krabicovou/OEM verzi
Windows Vista Home Basic199/99.95
Windows Vista Home Premium239/159
Windows Vista Business299/199
Windows Vista Ultimate399/259
Přibližné ceny Office 2007 v lednu
VerzeCena v dolarech za krabicovou/OEM verzi
Microsoft Office Professional 2007499/329
Microsoft Office Small Business 2007449/279
Microsoft Office Standard 2007399/239
Microsoft Office Home and Student 2007149/není

Nová Windows Vista vyniká ve srovnání se svými předchůdci vylepšenou bezpečností, inovovaným grafickým rozhraním a integrovaným vyhledávačem. "Zaměřili jsme se na vytvoření bezpečného produktu, s rodičovskými zámky a anti-phishingovým filtrem," dodal Balmer při uvedení programu na trh.

Experti však Vistě vytýkají to, že vyžaduje, aby si uživatelé koupili výkonné počítače, jinak si například plně nevychutnají nové grafické prostředí nebo po nainstalování nových Windows zaznamenají citelné snížení rychlosti staršího počítače.

Windows Vista jde do prodeje souběžně s kancelářským balíkem Office 2007. [celá zpráva]

Na trhu od 30. listopadu

Operační systém Windows Vista byl uveden na trh už loni 30. listopadu ovšem pouze ve verzi pro firemní zákazníky. Majitelé domácích počítačů si museli na Vistu počkat až na konec ledna.

V pátek 19. ledna zahájil Microsoft výrobu české verze operačního systému Windows Vista. Běžní uživatelé si budou moci verzi Windows Vista v češtině pořídit až od 1. března. Microsoft Office systém 2007 si mohou čeští zákazníci pořídit od 7. února. Do konce roku 2007 plánuje Microsoft rozšíření počtu podporovaných jazyků na 99.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám