Hlavní obsah

Odposlouchávat mobily může kdokoliv. O problému se ví už roky

Novinky, mif

Prakticky jakýkoliv hovor uskutečněný pomocí mobilu může být odposloucháván. Opakovaně na to upozornil německý výzkumník Karsten Nohl, jenž odhalil postup, jak přelstít kódování hovorů v síti GSM už v roce 2009. Přesto doposud nebyla vydána žádná oprava.

Článek

Nohl nepotřebuje vědět o oběti nic – stačí mu znát jen telefonní číslo a je schopen odposlouchávat hovor prakticky na jakémkoliv přístroji. To ukázal už v roce 2009, jak informovaly Novinky.cz dříve. [celá zpráva]

I když by se mohlo zdát, že od té doby již bezpečnostní experti přišli na řešení, jak zmiňovaný problém odstranit, není tomu tak. To německý výzkumník demonstroval minulý měsíc v pořadu 60 minut americké televizní stanice CBS News.

Nejenže vím, komu volají a co do telefonu říkají, zároveň mohu sledovat také jejich polohu.
německý výzkumník Karsten Nohl

Nohl spolu se svými kolegy dokázal zabezpečení sítě GSM prolomit. Že je díky tomu schopný odposlouchávat probíhající hovory v reálném čase, předvedl přímo v televizním studiu. „Napíchnout” mobil moderátorky při fingovaném telefonátu dokázal doslova za pár sekund. Jediné, co potřeboval znát, bylo telefonní číslo oběti.

Německý bezpečnostní expert navíc upozornil, že je s využitím telefonního čísla schopný zjistit o svých obětích daleko více. „Nejenže vím, komu volají a co do telefonu říkají, zároveň mohu sledovat také jejich polohu,“ prohlásil Nohl.

Chyba se netýká konkrétního telefonu

Hlavní problém je podle něj v tom, že se chyba netýká nějakého konkrétního chytrého telefonu či nějakého mobilního operačního systému, ale přímo samotné mobilní sítě. Konkrétně protokolu SS7, který je i přes existenci novější verze stále používán k propojování většiny hovorů.

Chybu mohou teoreticky opravit operátoři. „Není to ale nic jednoduchého, neexistuje nějaká globální legislativa týkající se SS7,“ podotkl Nohl s tím, že by případné změny mohly ohrozit globální fungování tohoto důležitého komunikačního kanálu.

„Všichni provozovatelé ale musí udělat maximum pro to, aby ochránili své uživatele,“ zdůraznil německý výzkumník.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám