Hlavní obsah

Éra duálních fotoaparátů přichází. Mobily chtějí konkurovat zrcadlovkám

Novinky, mif

Chytré telefony používá jako náhradu klasického kompaktu stále více lidí. Opravdovým fotografickým fajnšmekrům ale jejich kvalita rozhodně nedostačuje. To by se ale mělo brzy změnit, protože tzv. duální fotoaparáty mají od základu změnit svět mobilů. Smartphony se díky tomu budou schopné měřit údajně i s kvalitou digitálních zrcadlovek. Upozornil na to server DigitalRev.

Foto: archív výrobce

Duální fotoaparáty se prý budou měřit s digitálními zrcadlovkami. (Ilustrační foto)

Článek

Dva objektivy pyšnící se na zadní straně telefonu by měly být údajně samozřejmostí u většiny špičkových lodí v průběhu příštího roku. „Vzestup chytrých telefonů s kamerami s duálním fotoaparátem nastane v roce 2017,“ uvedl ředitel finanční sekce společnosti Sony Kenichiro Yoshida.

Několik přístrojů ale bude na zajímavou vychytávku lákat údajně už letos. Na největším mobilním veletrhu MWC 2016, který odstartuje v pondělí ve španělské Barceloně, se má duálním fotoaparátem v mobilu pochlubit například společnost LG. [celá zpráva]

Špičková obrazová kvalita

Vrcholný model G5 ale patrně nebude jedinou novinkou letošního ročníku, jež bude dvěma objektivy vybavena. Yoshida se totiž netajil tím, že právě společnost Sony na vývoji duálních fotoaparátů již nějakou dobu pracuje. A jejich obrazová kvalita bude údajně srovnatelná s výstupem klasických digitálních zrcadlovek.

Sluší se připomenout, že Sony v oblasti fotografických senzorů spolupracovala v minulosti s Applem, Samsungem nebo například Motorolou. Není tedy vyloučeno, že se duální objektivy objeví v některém z chystaných smartphonů zmiňovaných výrobců.

Duální fotoaparáty nejsou kdovíjak převratnou novinkou, jak by se mohlo na první pohled zdát. Hned několik takových telefonů bylo v minulých letech k dostání od společnosti HTC.

K čemu je to dobré? 

Dva objektivy na zadní straně nalezneme například u modelu HTC One M9+. V praxi druhý senzor pomáhá například při ostření. Uživatel si po pořízení snímku bude moci vybrat, zda má být čitelnější postava v popředí, nebo v pozadí. Zbytek snímku je pak jemně rozostřen, aby působil profesionálněji.

A právě velmi podobným způsobem by měly pracovat duální fotoaparáty u chystaných smartphonů. U momentek tak bude možné i po jejich pořízení pracovat s hloubkou ostrosti, případně nedopatřením rozmazané objekty doostřit. Nepůjde přitom o žádnou softwarovou vychytávku, všechna data bude mít přístroj díky dvěma objektivům skutečně nafocena.

Foto: archív výrobce

HTC One M9+

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám