Hlavní obsah

Zisk Nokie ve čtvrtletí raketově vzrostl. Chystá nové mobily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finskému výrobci telekomunikačního zařízení Nokia vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí provozní zisk o 46 procent na 734 miliónů eur (19,8 miliardy Kč). Výsledky podpořila platba od firmy Samsung za urovnání patentového sporu. Dařilo se však i divizi síťového zařízení díky zájmu o výstavbu nových sítí v zemích jako Čína.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Čisté tržby stouply o tři procenta na 3,61 miliardy eur. Při konstantních směnných kurzech však naopak o tři procenta klesly, napsala agentura Reuters.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale před pár lety sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finský výrobce zaspal hlavně na poli smartphonů.

To byl i jeden z hlavních důvodů, proč se Nokia rozhodla prodat svou mobilní divizi americkému Microsoftu. Ten se dohodl na převzetí mobilní divize Nokie za 5,44 miliardy eur (149,4 miliardy Kč) předloni v září. Název Nokia však již nové přístroje od amerického počítačového giganta nevyužívají, místo toho nesou pouze označení Lumia.

Finský výrobce však chystá velký comeback do mobilního světa. Na přelomu letošního a nadcházejícího roku bychom se měli dočkat návratu legendární značky Nokia na pulty obchodů. V prodeji se totiž opět objeví chytré telefony s logem této finské společnosti. Podle nově zveřejněného videa od společnosti Nokia můžou být dokonce až tři. [celá zpráva]

Vize blízké budoucnosti v podání NokieVideo: Nokia

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám