Hlavní obsah

Nápad za pár korun má způsobit revoluci ve vědě a medicíně

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékařské a vědecké vybavení často stojí i několik stovek tisíc, což může představovat především v rozvojových zemích velký problém. Právě na finanční dostupnost se při svém bádání zaměřil profesor Australské národní univerzity Steve Lee. Doslova za pár korun se mu podařilo proměnit obyčejný smartphone ve špičkový mikroskop s vysokým rozlišením.

Jednoduchá čočka má způsobit revoluci ve vědě a medicíněVideo: Australská národní univerzita

 
Článek

Na objev upozornil časopis Biomedical Optics Express, který poukazuje na to, že výsledky profesorovy práce by mohly v oblasti vědy a medicíny znamenat revoluci. A to především díky jednoduchosti celého nápadu.

Základ techniky, kterou Steve Lee demonstroval i před zraky kamer, spočívá v umístění kapky kapalného polymeru na krycí sklíčko. To se poté otočí, aby gravitace vykouzlila dokonalé zakřivení. Poté, co roztok ztuhne, je čočka hotová.

Foto: Australská národní univerzita

Profesor Australské národní univerzity Steve Lee

Vědci z Australské národní univerzity profesorův nápad ještě vylepšili. Pomocí 3D tiskárny vyrobili jednoduchý rámeček, který čočku pevně drží u objektivu fotoaparátu. Rámeček je navíc vybaven ještě knoflíkovou baterií, která napájí speciální přisvětlovací LED diodu.

Takto jednoduchý mikroskop pak díky vysokému rozlišení současné generace chytrých telefonů nabízí dostatečné rozlišení pro odhalení nejrůznějších onemocnění. „Když jsem viděl první obrázky kvasinkových buněk, nezmohl jsem se na jediné slovo,“ prohlásil Steve Lee.

Prakticky libovolný chytrý telefon můžete okamžitě proměnit v sofistikovanou mobilní laboratoř.
profesor Australské národní univerzity Steve Lee

„Je to řešení pro třetí svět. Prakticky libovolný chytrý telefon můžete okamžitě proměnit v sofistikovanou mobilní laboratoř,“ podotkl profesor s tím, že výroba takového mikroskopu vyjde na dva dolary (40 Kč).

V ceně není samozřejmě započítaná hodnota samotného chytrého telefonu. Ty nejlevnější se však dají v dnešní době pořídit za dva nebo tři tisíce korun, zatímco za profesionální mikroskop by zájemci utratili klidně i 500 dolarů, tedy téměř deset tisíc korun, upozornil server Red Orbit.

Foto: Australská národní univerzita

Čočka, která má proměnit chytrý telefon ve špičkový mikroskop s vysokým rozlišením.

Široké možnosti využití

Podle profesora se navíc využití novinky neomezuje pouze na svět medicíny. „V lékařské praxi má náš objev velký potenciál, ale jsem si jistý, že odborníci pro něj najdou uplatnění i v dalších oblastech,“ uvedl Steve Lee.

Podle něj mohou mikroskop využívat například zemědělci, když se budou snažit identifikovat škůdce na potravinách. „Ten potenciál je vzrušující,“ uzavřel profesor.

Speciální čočky pro chytré telefony by se měly v prodeji objevit v průběhu několika měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám