Hlavní obsah

Boom smartphonů končí, jejich ceny klesají

Boom smartphonů je u konce, po prudké globální expanzi se ze žhavé technologické novinky stává běžná záležitost. Nahrává tomu i neustálý pokles cen. Zatímco ještě před pár lety se většina chytrých telefonů prodávala za více než 10 000 Kč, dnes je na trhu celá řada přístrojů s dotykovým displejem a operačním systémem, které nestojí více než pět tisíc korun.

Foto: Reuters

Samsung minulý měsíc ztratil na své tržní hodnotě 25 miliard dolarů, protože analytici výrazně zhoršili odhady prodeje jeho nejdražšího smartphonu Galaxy S4 (na snímku).

Článek

Jen za loňský rok se prodaly chytré telefony za zhruba 293 miliard dolarů (5,8 biliónu Kč). V globálním měřítku je používá více než miliarda lidí, ve většině vyspělých zemí je jejich podíl na trhu více než poloviční.

Tento trend ohrožuje další růst zisků a tržeb předních výrobců smartphonů jako Apple a Samsung i firem jako Nokia a BlackBerry, které si od nových modelů chytrých telefonů slibují návrat na výsluní, uvedla agentura Bloomberg.

Za chytrý telefon lidé průměrně utratí 7400 Kč

Za chytrý telefon byli na začátku loňského roku lidé ochotni podle výzkumné společnosti IDC utratit v průměru 450 USD (8900 Kč), aktuálně je to však již pouze 375 USD (7400 Kč).

"Dny ohromného růstu v horním segmentu trhu skončily," konstatoval analytik výzkumné firmy ABI Research Michael Morgan. "Na nadcházející boj jsou nejlépe připraveny čínské firmy, které vědí, jak přežít s minimálními maržemi," dodal.

Foto: Apple

iPhone 5

Samsung minulý měsíc ztratil na své tržní hodnotě 25 miliard dolarů, protože analytici výrazně zhoršili odhady prodeje jeho nejdražšího smartphonu Galaxy S4. Apple tento týden oznámí čtvrtletní výsledky a předpokládá se, že jeho tržby se v meziročním srovnání kvůli slabému prodeji iPhonů téměř nezmění. Bude to zřejmě nejhorší výsledek firmy od poklesu tržeb ve druhém čtvrtletí roku 2003.

Problémy s odbytem řeší také kanadská společnost BlackBerry. Cenu vlajkové lodi Z10 proto operátoři tento měsíc, půl roku od uvedení na trh, srazili při podpisu smlouvy z původních 200 na 50 dolarů (z 3950 Kč na 990 Kč).

Foto: BlackBerry

BlackBerry Z10

Analytici srovnávají nynější trend s tím, co se dělo ke konci 90. let na trhu osobních počítačů. Milióny lidí, kteří chtěli jít poprvé na internet, dávaly před známými značkami přednost levným výrobcům. To srazilo do té doby vcelku stabilní ceny počítačů ze zhruba 1900 dolarů v roce 1996 na asi 1000 dolarů o šest let později.

Jak najít nejnižší cenu

Zorientovat se v nabídce a najít nejvýhodnější cenu pomáhají nákupní rádci, jako je například portál Zboží.cz.

Na těchto stránkách stačí do vyhledávače zadat název požadovaného produktu, výsledky je pak možné seřadit podle ceny či oblíbenosti obchodu nebo zboží vyfiltrovat podle jednotlivých krajů.

Samozřejmě je možné hledání zpřesnit doplňujícími informacemi, například zda je přístroj na prodejně dostupný nebo jakou má barvu.

„Na trhu (smartphonů) jde stále méně o rychlost a kapacitu a stále více o cenu,” řekl analytik IDC Kevin Restivo. „Lidi už nepotřebují být telefonem uchváceni, stačí jim, že je dostatečně dobrý.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám