Hlavní obsah

Moč jako zdroj elektřiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S nevídaným způsobem, jak nabíjet mobilní telefony, přišli britští vědci. Jako zdroj elektrické energie je využívána moč. Novinka by mohla být použita především v oblastech, kde je špatný přístup k elektrickým zásuvkám a využití jiných technologií je problematické, uvedla agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Novinka by mohla být použita především v oblastech, kde je špatný přístup k elektrickým zásuvkám. (Ilustrační foto)

Článek

"Ještě nikdo nevyužil k ničemu podobnému energii z moči, tudíž jde o vzrušující objev," řekl inženýr Ioannis Ieropoulos. "Krása tohoto palivového zdroje spočívá v tom, že se nespoléhá na chaotickou povahu větru nebo slunce. Vlastně recyklujeme odpad, abychom vytvořili energii. Jde o produkt, u kterého si můžeme být jistí nekonečným přísunem vlastní moči," dodal.

Tým vypěstoval bakterie na anodách z karbonových vláken a umístil je do keramických válců. Bakterie rozkládají chemikálie v moči, když procházejí válci, čímž vzniká malé množství elektrického náboje ukládaného v kondenzátoru. Ieropoulos doufá, že tuto buňku, která má zatím velikost automobilové baterie, bude možné vyladit pro mnoho aplikací. "Naším cílem je mít něco, co se bude snadno nosit s sebou," vysvětlil.

"Zatím zásoby energie z mikrobiologického paliva (MFC), které jsme vyvinuli, stačí na posílání textových zpráv, připojení k internetu a krátký telefonát. Koncept byl vyzkoušen a funguje – a teď je na nás, abychom vyvinuli a vylepšili proces tak, aby MFC dokázal plně nabíjet baterie," dodal. Doufá prý, že by tato technologie jednou mohla být využívána pro pohon domácích zařízení.

Nabíječka na vodu

O nápady, jak vylepšit napájecí systémy současných zařízení, není v poslední době nouze. Například společnost myFC začala letos prodávat nabíječku nazývanou PowerTrekk. Ta potřebuje k provozu pouze vodu.

Foto: myFC

PowerTrekk

Ekologická nabíječka využívá k výrobě elektrické energie chemickou reakci, kdy společně s vodou působí chemický prášek silicid sodíku. Ten byl vytvořen speciálně pro účely zelené energie a PowerTrekk je prvním komerčním produktem, který jej využívá.

Velkou výhodou je, že novinka dokáže pracovat prakticky s jakoukoliv životadárnou tekutinou. Problém jí nedělá ani slaná mořská voda či dokonce louže, nesmí však být silně znečištěna blátem nebo jinými usazeninami. Jedna lžička by měla stačit pro desetihodinové nabíjení. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám