Hlavní obsah

ČTÚ umožní vstup virtuálních operátorů nejspíše až napřesrok

Podmínky pro vstup virtuálních mobilních operátorů na český trh se asi zlepší až napřesrok. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) počítá s případným zahájením regulace trhu, přístupu a původu mobilního volání až na začátku příštího roku. Uvedl to mluvčí František Malina. Podle některých dřívějších vyjádření chtěl úřad začít regulovat již letos.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zavedení regulačních opatření na trhu volání z mobilních sítí musí předcházet analýza, která doloží, že na trhu nefunguje konkurence. Tu již úřad zahájil a chce ji ukončit ještě letos včetně vyhodnocení a vypořádání připomínek.

V souvislosti s analýzou trhu a jeho možnou regulací si nedávno stěžovala Telefónica na nového radního ČTÚ, bývalého novináře Ondřeje Malého. Ten totiž podle operátora v několika rozhovorech vyjádřil předpoklad, jak zkoumání trhu dopadne. Firma jej proto označila za podjatého a požádala úřad o jeho vyloučení z rozhodování o analýze trhu.

"V případě této námitky se jedná o obvyklý procesní postup za stavu, kdy člen orgánu, který bude o věci rozhodovat, předjímal v médiích výsledky procesu, ve kterém ještě úřad ani neprovedl zákonem předepsané úkony. Reakci ČTÚ jsme doposud neobdrželi," řekl mluvčí Telefóniky Hany Farghali.

Malý potvrdil, že na něj firma stížnost podala, rozhodně ale nesouhlasí s tím, že by cokoli předjímal. "Rozhodně se necítím být v této věci jakkoli podjatý," řekl Malý.

Od vstupu virtuálních operátorů, kteří poskytují služby na sítích pronajatých od stávajících mobilních operátorů, si odborníci slibují zvýšení konkurence i větší tlak na pokles cen, které jsou v tuzemsku stále spíše nad evropským průměrem. Žádná firma se ale dosud nedokázala s operátory o vstupu do jejich sítě dohodnout a ČTÚ zatím nemá nástroj, jak je k tomu přimět.

Reklama

Výběr článků

Načítám