Hlavní obsah

Čeští operátoři si účtují pětinu ceny navíc, ukázala statistika

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na vysoké ceny volání si v Česku stěžuje velká část zákazníků. A jak se zdá, jejich nářky nejsou vůbec neoprávněné. Podle statistiky tarifikačního kalkulátoru spotřebitelského časopisu dTest si totiž tuzemští operátoři účtují více než pětinu ceny za služby, které neposkytli. To je způsobeno nevýhodnou tarifikací, kdy je účtována celá první minuta volání i v případě, že uživatel volá méně.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Ve srovnání se zahraničními operátory jsou tuzemští zákazníci znevýhodněni především proto, že většina zahraničních operátorů účtuje hovory po vteřinách. Přitom 41 % hovorů je v Česku kratší než minuta. "Pouze 19 procent lidí se podle průzkumu dTestu snaží zohledňovat svou aktuální tarifikaci při uskutečňovaném volání," uvedla poradkyně dTestu Tereza Gáliková.

Operátoři ale kritiku odmítají. Podle mluvčího Telefóniky Hanyho Farghaliho kalkulátor tarifikace bohužel nezohledňuje naprosto zásadní fakta, jako je například volání mimo špičku či o svátcích a víkendech do vlastní sítě zdarma.

"V těchto bezplatných pásmech, která jsou k dispozici pro tarify Neon už od základní varianty, se uskutečňuje 80 procent všech hovorů. Reálně tak účtujeme jen 20 procent hovorů, takže šedesátivteřinová tarifikace v tomto ohledu nehraje významnou roli," uvedl Farghali.

"Dlouhodobě nabízíme zákazníkům nejvýhodnější podmínky na trhu, hovory po první minutě účtujeme po vteřinách. Zároveň na rozdíl od konkurence nesvazujeme zákazníky smlouvami, takže si mohou kdykoli změnit tarif přesně podle svých potřeb," konstatoval mluvčí Vodafonu Miroslav Čepický.

Podle průzkumu dTestu celých 73 procent respondentů považuje nabídky operátorů za nepřehledné. Takzvané výhodné balíčky uživatele mnohdy matou.

Anketa

Myslíte si, že je volání v Česku příliš drahé?
Ano, operátoři si účtují moc.
98,3 %
Nevím, situace v cizině je obdobná.
0,5 %
Ne, mají i výhodné tarify.
1,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21115 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám