Hlavní obsah

Každé auto bude mít povinně rušičku mobilu, navrhuje USA

Novinky, Miloslav Fišer

Mobil za volant nepatří. Tímto heslem se rozhodli řídit zákonodárci v USA, kteří připravují na neposlušné řidiče nový bič. Všechny mobily chtějí jednoduše v automobilech blokovat tak, aby vůbec nefungovaly. Posloužit by k tomu měly speciální rušičky mobilního signálu, kterými by musel být povinně vybaven každý vůz. Upozornil na to server The Daily Caller.

Foto: Profimedia.cz

Mobil za volant nepatří.

Článek

Hlavním iniciátorem nového zákonu o zákazu používání mobilních telefonů v autech je americký ministr dopravy Ray LaHood. Podle něj je používání mobilů v dopravních prostředcích tak nebezpečné, že rušící přístroje jsou v dnešní době prakticky nezbytností.

„Myslím, že nový zákon má velkou šanci projít. Nejdůležitější je jen do detailu promyslet, jakou technologii na blokaci hovorů použít,“ řekl LaHood v rozhovoru pro stanici MSNBC.

Mobil za volantem? 5000 mrtvých ročně

„Roztržitost řidičů kvůli mobilům je jako epidemie,“ podotkl americký ministr dopravy s tím, že podle statistik národního úřadu pro bezpečnost dálniční dopravy zemře kvůli telefonům za volantem každý rok přes pět tisíc lidí.

Podle LaHooda by měly být rušičky tak účinné, aby nebylo možné s mobily telefonovat, posílat SMS i MMS zprávy a lidé zároveň nemohli s přístrojem brouzdat po internetu.

Nový zákon má odpůrce

Odpůrci ale poukazují také na stinné stránky nového návrhu. Podle nich bude problematické vybrat takovou technologii, která by umožňovala zavolat na nouzové linky, pokud například dojde k nehodě.

Rušičky v mobilech by navíc mohly zhoršit funkci navigací v mobilech. Některé modely totiž k přesnému zaměření aktuální pozice využívají i datové služby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám