Hlavní obsah

Nokia odhalí supermobil s 12megapixelovým fotoaparátem

Novinky, Miloslav Fišer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze společnosti Nokia unikly tajné informace o nové vlajkové lodi mezi mobilními telefony s multimediálním zaměřením. Novinka s označením N8 má prostorný dotykový displej a 12megapixelový fotoaparát, díky kterému by měl být telefon schopen zastat funkce většiny digitálních kompaktů. Informace odhalil zahraniční IT server Engadget.

Foto: mif, Novinky

Nokia

Článek

Svým vzhledem by Nokia N8 měla připomínat model X6, který byl oficiálně představen na začátku letošního roku. Dominantním prvkem nového přístroje je prostorný dotykový displej s rozlišením 640 x 360 obrazových bodů, prostřednictvím něhož se ovládá prakticky celý telefon.

Foto: Novinky

Nokia X6

Dalším velice zajímavým prvkem telefonu by měl být vestavěný fotoaparát, který bude mít jako první přístroj od společnosti Nokia rozlišení 12 megapixelů. Doplněn by navíc měl být xenonovým bleskem, aby byl mobil schopný fotografovat i za zhoršených světelných podmínek.

Podle informací serveru Engadget by Nokie N8 měla pracovat pod nejnovějším operačním systémem Symbian, jehož snímky zveřejnil již na konci ledna na zahraničním diskusním fóru Symbian Developer Scott Weiss, manažer uživatelského rozhraní Symbianu.

Podle prvního ze snímků by nové přístroje měly podporovat několik pracovních ploch najednou, podobně jako je tomu u Nokie N900. Na úvodní obrazovku bude také možné připojit nejrůznější widgety, jako jsou například hodiny, kalendář nebo upomínky. S takzvanými widgety v současnosti pracují například dotykové mobilní telefony od Samsungu.

Druhý snímek zachycuje uživatelské prostředí prohlížeče obrázků a fotografií. Zde je opět vidět výrazná podoba nového Symbianu s Nokií N900, která je vybavena operačním systémem Maemo.

Na posledním snímku je zachycen video přehrávač, který bude schopen celou obrazovku překlopit na stranu, jako to umí většina dnešních mobilů nejen s dotykovým displejem. Díky tomu je možné sledovat videa v širokoúhlém režimu tak, aby byla využita celá plocha displeje.

Bližší informace o nové Nokii N8 prozatím bohužel nejsou známy. Stejně tak ani cena, či přesné uvedení do prodeje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám