Hlavní obsah

Hackeři mohou napadnout iPhone pomocí SMS zprávy

Odborníci na bezpečnost odhalili v multimediálním mobilním telefonu iPhone závadu, která umožňuje hackerům převzít kontrolu nad tímto populárním zařízením a využít ji ke krádeži identity či jiným zločinům. Informovala o tom v pátek agentura Reuters s tím, že k napadení telefonu stačí speciálně upravená SMS zpráva.

Foto: Archiv, Novinky

V ohrožení jsou prý podle bezpečnostních odborníků všichni uživatelé iPhonu.

Článek

Podle odborníků musí být uživatelé varováni, že telefony iPhone nejsou zcela bezpečné. Experti rovněž vyzvali americkou společnost Apple, která přístroje vyrábí, aby závadu co nejrychleji odstranila.

Mobil je zablokován ve chvíli, kdy uživatel otevře speciálně vytvořenou SMS zprávu, kterou mu útočník pošle.

"Je to děsivé. Jediné, co mohou lidé proti napadení dělat, je vypnout telefon," varoval před hrozbou bezpečnostní analytik Charlie Miller z poradenské společnosti Independent Security Evaluators s tím, že pokud se hacker dostane do přístroje, může jej použít k páchání trestné činnosti v prostředí internetu.

Apple vydal bezpečnostní opravu

Sama společnost Apple označila chybu za kritickou a urgentně vydala bezpečnostní záplatu. Tu si majitelé iPhonu musejí stáhnout z internetu do svého počítače, a to prostřednictvím služby iTunes. Teprve pak si ji mohou nainstalovat do telefonu. Přístroj jednoduše kabelem propojí se svým počítačem.

"Lidé by si měli bezodkladně provést aktualizaci softwaru k přístrojům iPhone především kvůli tomu, že chyba byla zveřejněna na internetu. Teď začal závod mezi těmi, kdo budou slabé místo v zabezpečení opravovat, a útočníky, kteří chtějí té chyby zneužít," podotkl Joris Evers ze společnosti McAfee.

Podobným způsobem jdou podle bezpečnostních expertů navíc zablokovat i jiné telefony. Německý hacker Tobias Engel například před časem přišel na způsob, jak zablokovat příjem SMS a MMS zpráv na mobilních telefonech s operačním systémem Symbian Series 60 od Nokie. Celý postup, jak mobilní telefon zablokovat navíc Engel zveřejnil na svých internetových stránkách. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám