Hlavní obsah

Nejnovější baterie se dobíjí vzduchem

Londýn

Vědci ze skotské univerzity St. Andrews vyrobili prototyp baterie, která se dobíjí za pomoci kyslíku ze vzduchu a vydrží až desetkrát déle než tradiční akumulátor. Podle britského tisku by baterie s novou technologií mohly vést k nové generaci elektrických vozů, laptopů a mobilních telefonů.

Foto: Profimedia.cz

Nová technologie by mohla přinést revoluci ve světě mobilních telefonů, notebooků, ale také elektromobilů.

Článek

Akumulátory se znovu nabíjejí kyslíkem ze vzduchu, který reaguje s uhlíkem na síťce vně baterie. Nyní se používají v akumulátorech oxidy lithia a kobaltu. Jejich nahrazením uhlíkem jsou nové baterie mnohem lehčí a vydrží bez dobíjení až desetkrát déle.

"Klíčem je použití kyslíku ze vzduchu jako látky vyvolávající reakci namísto chemikálií, které je potřeba přenášet uvnitř baterie," řekl Peter Bruce z chemické fakulty univerzity St. Andrews, který projekt vývoje nového akumulátoru vede. Podle něj by nové baterie mohly být na trhu za pět let.

Vyřešit problém spotřeby elektrické energie se snaží vědci již několik let. Před časem například představili nový počítač, který má jako první na světě v pohotovostním režimu nulovou spotřebu. Běžné počítače přitom spotřebovávají během spánkového režimu značné množství energie, což může pro domácnosti i firmy znamenat zbytečné výdaje. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám