Hlavní obsah

Microsoft má tajnou zbraň, jak porazit konkurenční tablety

Novinky, zgl, mif

Všechny detaily o novém počítačovém tabletu Surface by měli zástupci společnosti Microsoft prozradit na tiskové konferenci v New Yorku ve čtvrtek 25. října, kde bude zároveň oficiálně uvolněn operační systém Windows 8. Podle serveru DigitalTrends má Microsoft k novince připravené jedno eso v rukávu, díky kterému získá nad konkurencí značnou převahu.

Foto: Microsoft

Microsoft Surface

Článek

Tajnou zbraní má být USB port, ke kterému půjde připojit celá škála hardwarového vybavení od Microsoftu. Stejným rozhraním sice v dnešní době disponuje celá řada konkurenčních přístrojů, ale americký softwarový gigant počítá kromě klávesnic a myší také s podporou herního příslušenství – v podstatě půjde tablet s Windows velice snadno proměnit v herní konzoli. Díky tomu by o novinku mohla mít zájem početná skupina herních nadšenců.

Foto: Microsoft

Ovladač pro Xbox 360

Že bude možné využít Surface jako herní zařízení, prozradil produktový manažer Microsoftu Panos Panay. „Použili jsme klasický USB ovladač z Xboxu 360 k hraní na tabletu a fungoval skvěle,“ konstatoval Panay.

Na otázku, zda bude nový tablet s Windows 8 podporovat i pohybový senzor Kinect, který je vybaven také USB portem, odpověděl produktový manažer stroze: „Zatím jsme to nezkoušeli.“

Internet se ale bezprostředně poté začal plnit spekulacemi, že s Kinectem se u Surfacu počítá.

Foto: Reuters

Představení zařízení Kinect

A nadšení fanoušků je skutečně na místě. Pohybový senzor Microsoftu by totiž skutečně dal slovu tablet zcela nový rozměr – uživatelé by se totiž zcela obešli bez klávesnice, myši i dotykové obrazovky. Vše by se dalo ovládat bezdotykově.

Kinect má totiž v sobě zabudována dvě infračervená čidla, která snímají pohyby člověka před monitorem a přenáší je do virtuálního prostředí. V praxi by tak každý uživatel mohl využívat svou bezdotykově ovládanou konzoli kdekoliv na cestách.

Tablety nabízí velmi slušný výkon

Využít své tablety k hraní her se snažila v minulosti celá řada výrobců. Jak se ale zdá, uživatelé zatím nechtějí vyměnit tradiční tlačítka na ovladačích za dotykové displeje. To je přitom škoda, protože tablety mají výkonu na rozdávání.

Foto: Logitech

Logitech Joystick for iPad

Přesvědčit hráče o výhodách hraní na tabletu se tak spíš než samotní výrobci snaží prodejci příslušenství. Například od Logitechu je možné zakoupit speciální joystick, který na dotykovém displeji nahrazuje funkce hardwarového tlačítka. [celá zpráva]

Pokud se Microsoft skutečně rozhodne využít své současné znalosti z herního světa u Surfacu, mohl by se stát skutečně rovnocenným konkurentem iPadu. Což se přitom v dnešní době podle prodejních výsledků nedá říci prakticky o žádném dalším zařízení.

Tablety lákají i herní vývojáře

Počítačové tablety jsou rok od roku výkonnější, čehož si všímají i tradiční výrobci videoher. Na těchto lehce přenosných počítačích s dotykovými displeji se tak stále častěji objevují tituly, které byly doposud výsadou herních konzolí.

Tablety lákají vývojáře především díky neustále rostoucí uživatelské základně. Každé čtvrtletí se totiž prodá na celém světě přes 20 miliónů přístrojů, o čemž si výrobci konzolí mohou nechat jenom zdát. Na vývoji her pro tablety již pracují giganti, jako je Electronic Arts, Crytek či Epic Games.

Podle statistik navíc prodeje her pro tablety dramaticky rostou. To je dáno především jejich nízkou cenou, která zpravidla nepřesahuje hranici 200 korun, zatímco tituly pro tradiční konzole často stojí i více než tisícovku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám