Hlavní obsah

Dostupnost tabletu Surface v Česku je neznámá, v Německu stojí 12 000 korun

Novinky, zgl, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Microsoft začala v pátek kromě operačního systému Windows 8 prodávat na osmi světových trzích také svůj nový počítačový tablet Surface. Kdy se dočkají novinky zákazníci v České republice, zatím není známo. Jisté není ani to, zda se první tablet od amerického softwarového giganta objeví na pultech tuzemských obchodů ještě před Vánocemi.

Foto: Novinky

Nabídka tabletu Surface na německých stránkách Microsoftu

Článek

„V tuto chvíli jsme zveřejnili informace o dostupnosti Surface na osmi trzích, Česká republika mezi nimi není. Informace o začlenění dalších trhů budou zveřejněny v budoucnosti,” řekla Novinkám mluvčí Microsoftu Markéta Kuklová.

Foto: Reuters

V New Yorku lidé čekali na Surface frontu.

Foto: Reuters

Surface se začal prodávat také v Hong Kongu

Surface je od pátku dostupný v USA, Kanadě, Anglii či Francii. V první fázi novinku nabízí Microsoft také v sousedním Německu. Základní verze postavená na procesoru Nvidia T30, která má k dispozici 2 GB operační paměti a 32GB úložný prostor, se tam prodává za 479 eur (11 950 Kč).

Foto: Novinky

Nabídka tabletu Surface na německých stránkách Microsoftu

Za 100 eur (2500 Kč) je možné k tabletu od Microsoftu přikoupit speciální kryt, který po jednoduchém nacvaknutí bude sloužit jako klávesnice. Nejvyšší verze novinky je již dodávána s tímto krytem a navíc má 64GB paměť. Tu si Microsoft cení na 679 eur (16 950 Kč).

Foto: Reuters

Zájem byl v obchodech během prvního dne nejen o tablet, ale také o odnímatelnou klávesnici.

Ceny tabletu Surface v Evropě jsou tak srovnatelné s druhou generací iPadu, která se s kapacitou 32 GB podle nákupního rádce Zboží.cz prodává v tuzemských obchodech za 12 190 Kč. Nejnovější iPad Mini je však ještě levnější, jeho ceny se v Česku pohybují od 8490 Kč do 16 090 Kč. [celá zpráva]

Foto: Apple

iPad Mini

Konkurence má z novinky obavy

Surface je prvním počítačovým tabletem společnosti Microsoft. Až doposud se totiž americký počítačový gigant snažil svůj operační systém Windows na trhu prosadit díky partnerským výrobcům. Příchodu novinky se tak logicky tyto společnosti obávají.

„Snaží se zabít celý ekosystém… Mají tolik peněz… Mohou nás zabít všechny,“ neskrýval své obavy šéf společnosti Acer J.T. Wang. „Možná si myslí, že je třeba agresivně se postavit Applu a nespoléhat na značky, jako je Acer,“ konstatoval.

Microsoft Surface

Proti chystanému tabletu Surface se šéf Aceru ohradil už na začátku srpna: „V Microsoftu by se měli zamyslet. Bude vytvářet obrovsky negativní dopad na celý ekosystém a další výrobci na to mohou zareagovat negativně.“

Tím jasně naznačil, že velcí výrobci by se mohli odklonit od symbiózy s Microsoftem a ve svých zařízeních by mohli začít nabízet konkurenční platformy. Podle Wanga by se měl americký počítačový gigant „věnovat vývoji softwaru a výrobu hardwaru přenechat zkušenějším výrobcům“. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám