Hlavní obsah

Nové notebooky možná přijdou o klasické klávesnice

Novinky, chm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasické notebooky jsou rok od roku tenčí a lehčí. Aby mohli výrobci v tomto trendu pokračovat, musí přicházet neustále s novými technologiemi. Apple se například snaží odsunout klasické klávesnice v laptopech na druhou kolej, chce je nahradit velkými dotykovými plochami, jak upozornil server Slashgear.

Foto: archív výrobce

Nové MacBooky už možná nebudou mít klasické klávesnice.

Článek

Nákresy v patentové přihlášce, která byla mimochodem schválena minulý týden ve čtvrtek, na první pohled připomínají obyčejný notebook. Při bližším prozkoumání si však pozornější čtenáři všimnou, že místo klávesnice jsou v základně MacBooku tři menší a jedna větší dotyková plocha.

Hlavní výhoda je jasná. Dotykové plochy jsou tenčí než klasické klávesnice, díky čemuž bude možné vyrábět ještě tenčí laptopy.

Foto: archív výrobce

Patent společnosti Apple na notebook s dotykovou plochou místo klávesnice

Tyto prvky budou fungovat úplně stejně jako klávesnice a touchpad, který nahrazuje funkce běžné myši. Pouze budou tenčí.

Podle současného návrhu by mělo jít v podstatě o obdobu dotykových displejů, které však nebudou zobrazovat žádné informace. Místo toho budou na největší ploše zobrazeny pouze jednotlivé virtuální klávesy.

Pod velkou virtuální klávesnicí se pak nacházejí tři další dotykové plochy. Jedna zastává funkci klasického touchpadu, na dalších dvou se pak může zobrazit například numerický blok kláves či multimediální klávesy.

Foto: archív výrobce

Patent společnosti Apple na notebook s dotykovou plochou místo klávesnice

Inženýři společnosti Apple kladli při návrhu důraz i na to, aby se uživatelům na virtuální klávesnici psalo co možná nejpohodlněji. I proto bude mít hmatovou odezvu. Nebude to jistě ten samý pocit, jako když uživatel zmáčkne skutečné tlačítko, na druhou stranu i například mírné zavibrování mu dá pocit, že klávesu skutečně zmáčknul.

Apple by s dotykovými plochami mohl rozpoutat novou mánii. Když tento americký počítačový gigant uvede nějakou novou technologii na trh, zpravidla ji v krátké době začnou nabízet i další výrobci. Dočkat bychom se tak mohli záplavy nových strojů, které už nebudou vybaveny klasickými klávesnicemi.

Kdy by se podobné MacBooky mohly objevit na pultech obchodů, zatím není jasné.

Se dvěma displeji koketovala už Toshiba 

S dotykovou plochou místo klávesnice koketovala v minulosti například také společnost Toshiba. Ta už v roce 2010 přinesla na pulty obchodů netbook Libretto W100, který měl místo klávesnice druhý displej. Na něm se mohla zobrazovat buď virtuální klávesnice, nebo jakákoliv jiná aplikace.

Každý z displejů měl úhlopříčku sedm palců, rozlišení 1024 x 600 obrazových bodů a podporoval dotykové ovládání.

Foto: archiv , Novinky

Parametry modelu Libretto W100 jsou pochopitelně již dnes dávno přežité, výkon současné generace notebooků je i v případě těch nejlevnějších kousků dramaticky vyšší. Uvnitř zařízení se ukrýval procesor Pentium U5400 s frekvencí 1,2 GHz společně s integrovanou grafikou Intel HD.

Netbook měl k dispozici 2 GB operační paměti DDR3, přičemž data ukládal na SSD disk s kapacitou 62 GB. Samozřejmostí byla podpora wi-fi, bluetooth i vestavěná webkamera s rozlišením 1,3 megapixelu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám