Hlavní obsah

MWC 2016: Nejbizarnější mobil vypadá jako robot

Novinky, ort

Na první pohled vypadá novinka od společnosti Sharp jako nějaká hračka. Miniaturní robot je ale v skutečnosti sofistikovaným mobilem, který dokáže nahradit projektor, fotoaparát a dokonce vám i zatancuje. Jde asi o největší bizarnost, která byla na veletrhu MWC 2016 k vidění.

RoBoHoN – mobil budoucnostiVideo: Sharp

 
Článek

Novinka se jmenuje RoBoHoN a ve španělské Barceloně budila právem pozornost. Přeci jen nic podobného zatím žádného výrobce nenapadlo vyrobit.

Zařízení funguje vlastně jako obyčejný smartphone. Má slot na SIM kartu, dokáže přijímat rychlý LTE internet a uživatel s ním pracuje pomocí dvoupalcového dotykového displeje. Kromě něj je možné robota úkolovat také hlasovými příkazy.

Chodí a tancuje

Hlavní rozdíl proti ostatním smartphonům je v tom, že má ruce, nohy a dokonce i hlavu. Může se tedy bez problémů pohybovat, a když si to jeho „pán“ žádá, klidně i zatancuje. V takové chvíli dokáže přehrát díky zabudovaným reproduktorům i oblíbenou melodii.

Neméně zajímavá je také hlava nevšedního chytrého telefonu. Kromě dvou roztomilých černých očí se v ní ukrývá webkamera a zabudovaný projektor. RoBoHoN díky tomu dokáže pořizovat videa, fotografie, ale zároveň i promítat obraz.

Všechny zmiňované vychytávky se podařilo vtěsnat do velmi kompaktního těla, které není o mnoho větší než běžné smartphony. Robotický kamarád je ale pochopitelně baculatější. Aby se dal na cestách pohodlně přenášet, bude součástí balení i kožená brašna na krk.

Zatím jen v Japonsku

„Je to všestranný domácí pomocník, kterého můžete vzít všude s sebou. Prokáže vám neskutečnou službu, a je jedno, jestli chcete zrovna telefonovat, nebo potřebujete pomoc s vařením,“ vyzdvihnul přednosti novinky na MWC jeden z vystavovatelů.

Díky nejrůznějším hlasovým asistentům už dnes nemusíte mobily brát prakticky ani do ruky. A právě to je podle vystavovatele jeden z hlavních důvodů, proč se vývoj chytrých telefonů bude ubírat právě tímto směrem. No, uvidíme…

Případní zájemci si každopádně pro novinku budou muset zajet do Japonska. Nikde jinde se totiž v dohledné době prodávat nebude. Cenu zatím výrobce neprozradil.

Reklama

Výběr článků

Načítám