Hlavní obsah

Servery Microsoftu budou fungovat pod vodou. Ušetří se tak milióny

Novinky, ort

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Se zajímavým nápadem, jak vyzrát na chlazení počítačových serverů, přišla společnost Microsoft. Speciálně složený tým vědců nyní testuje, jak tyto energeticky náročné stroje provozovat pod hladinou oceánu. To by totiž nejen americkému počítačovému gigantu ušetřilo nemalé peníze.

Foto: archív výrobce

Prototyp podvodní kapsle se servery

Článek

Ty nejvýkonnější chytré telefony, tablety a v neposlední řadě také notebooky se dokážou v dnešní době rozpálit tak, že je v ruce udrží jen málokdo. Není tak příliš těžké si představit, kolik tepla musí vyřazovat stovky a v některých případech dokonce i tisíce serverů, které jsou potřeba klidně jen pro provoz zdarma dostupných e-mailových schránek.

Provoz speciálních chladicích systémů, které jsou pro provoz datových center nezbytné, se tak velmi snadno může vyšplhat až do miliónových částek. Počítáno samozřejmě v dolarech.

Tři roky práce, tři měsíce testování

Právě provozní náklady jsou jedním z hlavních důvodů, kvůli kterým vznikl v Microsoftu v roce 2013 Project Natick. Jde v podstatě o vědecký výzkum, který má objasnit možnosti tvorby datových center na dnech oceánů. Zástupci amerického počítačového gigantu jej odhalili novinářům až nyní.

Není bez zajímavosti, že jedním z lidí, kteří za tímto ambiciózním nápadem stojí, je bývalý námořník. Ten sloužil na ponorce předtím, než se stal zaměstnancem amerického softwarového gigantu, uvedl server The Verge.

Foto: archív výrobce

Členové týmu Project Natick: zleva Eric Peterson, Spencer Fowers, Norm Whitaker, Ben Cutler a Jeff Kramer.

První prototyp připomínající ponorku, ve kterém je umístěn počítačový server, byl na dno vypuštěn loni v srpnu u pobřeží Kalifornie. Vědci během 105 dní zkoumali, jak účinné chlazení pod vodní hladinou bude. Sledovalo se přitom i to, zda nějak kapslové serverovny ovlivní vodní ekosystém.

Výsledky ale překvapily i samotné tvůrce. „Když jsem o tom projektu poprvé slyšel, myslel jsem si, že to je nesmysl. Voda a elektřina? Dohromady? Ale jak se o tom dozvíte víc, začne vám to dávat smysl,“ prohlásil návrhář Microsoftu Ben Cutler, který na projektu pracoval.

Miliónové úspory

V další fázi chce americký softwarový gigant pracovat na detailních plánech pro vznik podmořských počítačových komplexů. Teprve z nich totiž bude zřejmé, jak velké úspory se vodním chlazením podaří dosáhnout. Už nyní je ale jasné, že půjde o milióny dolarů.

Plán mimochodem počítá i s možností snadných upgradů. Ve městech se datová centra velmi těžce rozšiřují, protože kolem nich zpravidla již stojí další zástavba, to ale v případě oceánů nehrozí. Na druhou stranu případné opravy nebudou patrně tak snadné jako v „suchozemských“ serverovnách. Podle tvůrců budou ale systémy stavěny tak, aby vydržely bez zásahů techniků minimálně deset let.

Datová centra jsou pro Microsoft důležitější, než by se mohlo na první pohled zdát. Americký softwarový gigant jich provozuje více než 100 – slouží především pro provoz nejrůznějších on-line služeb. Firma jich v současnosti provozuje na 200.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám