Hlavní obsah

Stačí jeden nešikovný pád a Apple Watch jsou na odpis

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci společnosti Apple se na tiskové konferenci věnované chytrým hodinkám Apple Watch chlubili tím, jak je novinka odolná. Jenže, jak ukázaly první zahraniční testy, platí to jen o dražších verzích.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hodinky Apple Watch se při pádu na displej rozbilyVideo: TechRax, Newsflare.com

 
Článek

Apple Watch se prodávají ve třech různých edicích. Prostřední a nejluxusnější verze má safírové sklíčko, které je hojně využíváno pro svou odolnost také u klasických náramkových hodinek nejznámějších výrobců z celého světa.

Jenže nejlevnější model má místo safírového skla jen tzv. Ion-X sklo. A to podle prvních testů nechrání displej a elektroniku ukrytou pod ním vůbec dobře. Stačí jen jeden nešikovný pád – a Apple Watch jsou na odpis.

V minulém týdnu to vyzkoušel například ukrajinský technologický nadšenec a tester vystupující pod přezdívkou TechRax, který žije v USA. Ten pustil své zbrusu nové chytré hodinky na zem z výšky zhruba jednoho metru. Při prvním pokusu je nastavil tak, aby dopadly na tvrdý povrch kovovým rámečkem, díky čemuž se jim nestalo prakticky nic.

Co umí chytré hodinky od AppluVideo: archív výrobce

Poškodí je i klíče

„Co když si při běžném používání budete počínat méně opatrně a hodinky vám spadnou přímo na displej,“ položil TechRax nejdříve řečnickou otázku a pak upustil Apple Watch dotykovou plochou ze stejné výšky směrem k zemi.

Když je pak zvedl ze země, nestačil se divit. Displej byl rozbitý na stovky fragmentů, a zbrusu nové hodinky tak byly prakticky okamžitě na odpis.

Na to, že sklo typu Ion-X není kdovíjak odolné a majitelům chytrých hodinek Apple Watch by mohlo přivodit nejednu vrásku na čele, upozorňovali nejrůznější blogeři již dříve. Na rozdíl od safírového skla prý stačí po nejlevnější verzi hodinek jen párkrát jemně přejet klíčem a na displeji jsou hned vidět nepěkné rýhy.

Na hodinky se čekaly fronty

Ve vybraných zahraničních obchodech Applu se chytré hodinky Watch začaly prodávat minulý týden v pátek. Pro novinku zvanou Watch si přišly stovky lidí. A stejně jako prakticky u všech novinek s logem nakousnutého jablka se opět čekaly fronty. [celá zpráva]

Apple totiž překvapil nebývalý zájem o novinku v rámci předobjednávek na internetu – více než dva milióny hodinek Watch byly rozebrány za méně než týden. Americký počítačový gigant se tak nyní bude snažit uspokojit nejdříve poptávku lidí přes oficiální e-shop. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před berlínským obchodem čekaly ve frontě stovky nadšencůVideo: Reuters

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Japonsku začal prodej Apple WatchVideo: Reuters

Zájem lidí nemírnil ani fakt, že novinka se neprodává za „lidovky“. Na americkém trhu začíná cena základního modelu Sport na 349 dolarech (cca 8800 Kč), zájemci o luxusní verzi „Edition" si však musí připravit nejméně 10 000 dolarů (přes 250 tisíc Kč).

Co umí Apple Watch

Chytré hodinky od amerického počítačového gigantu umí bezdrátově komunikovat s iPhonem (podporovány jsou modely 5, 5c, 5S, 6 a 6 Plus) a do jisté míry suplovat jeho funkce. Je jimi možné ovládat hudební přehrávač či na nich nechat zobrazovat upozornění kalendáře, nové zprávy, a dokonce například i navigaci.

Ovládat se přitom mohou pohodlně pomocí dotykového displeje, který podporuje stejná gesta jako iPhone nebo iPad. Chcete zvětšit fotku? Jednoduše stačí položit palec a ukazováček na dotykový panel a plynulým pohybem prstů od sebe snímek přiblížit.

Stejně jako nejrůznější fitness náramky hlídají chytré hodinky s logem nakousnutého jablka také zdravotní stav uživatele – mohou počítat kroky, spálené kalorie apod. A když se budete málo hýbat? Jednoduše vám řeknou, že je na čase s tím něco dělat.

Do chytrých hodinek od Applu je možné instalovat samozřejmě také aplikace. Vybírat je uživatel může prostřednictvím internetového obchodu v chytrém telefonu.

Kvůli vysokému zájmu ale Apple nedokázal zatím potvrdit, kdy bude možné Watch zakoupit na dalších trzích – například v České republice. Nejspíše se ale novinky nedočkáme dříve, než budou nasyceny zahraniční trhy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám