Hlavní obsah

Ostravský superpočítač se bude jmenovat Salomon

Ostrava

Superpočítač v ostravském centru IT4Innovations se bude jmenovat Salomon po místním významném bankéři Salomonu Mayeru Rothschieldovi a také někdejší ostravské šachtě. Jméno vybrala komise z více než 2000 unikátních návrhů. Informovala o tom mluvčí superpočítačového centra Zuzana Koláriková.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

V Ostravě už funguje menší část superpočítače, takzvaný malý cluster pojmenovaný Anselm.

Článek

Počítač, který bude jedním ze sta nejvýkonnějších strojů na světě, byl dosud pracovně nazýván Velký cluster. Jeho výroba, instalace a podpora budou bez DPH stát téměř 275 miliónů korun. Do Ostravy bude stroj přivezen v první polovině příštího roku. Jméno vybrala komise z více než 2000 unikátních návrhů. Jeho autorem je Petr Maršálek z Frýdlantu nad Ostravicí na Frýdecko-Místecku.

„Výběrem jména navazujeme na jméno prvního superpočítače. Chceme tak vyjádřit naši sounáležitost s regionem i jeho průmyslovým odkazem," uvedl rektor Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) Ivo Vondrák.

Dvacetinásobný výkon proti Anselmu

Menší část superpočítače, takzvaný malý cluster pojmenovaný Anselm, už v Ostravě funguje. Jeho výkon je srovnatelný s 3900 běžnými notebooky. Hlavní stroj převýší podle Kolárikové tento výkon téměř dvacetinásobně.

Ředitel Národního superpočítačového centra IT4Innovations Martin Palkovič uvedl, že jméno pro hlavní část superpočítače se vybíralo v předstihu, aby mohlo být konfigurováno do jeho systémů. „Malý cluster a velký cluster budou svými jmény kromě ostravských šachet prezentovat i rodinu Rothschieldů – syn Anselm a otec Salomon," uvedl Palkovič.

Celý projekt superpočítačového centra, které se nachází v areálu VŠB-TUO, má hodnotu více než dvou miliard korun. Většina je hrazena z evropských dotací.

Jak pracují superpočítače

Superpočítače zabírají na rozdíl od běžných stolních počítačů celé budovy. Jsou sestaveny z tisíců procesorů a mají stejný výkon jako stovky běžných PC. To, co dokáže superpočítač spočítat za jediný den, by trvalo běžnému domácímu PC celý rok.

Tomu odpovídá také jejich cena. Superpočítače jsou stejně drahé jako luxusně zařízené rodinné domy. Takto výkonné stroje zkoumají lidskou DNA, dešifrují tajné informace nebo počítají pohyb vesmíru.

Reklama

Související témata:

Související články

V Ostravě dokončili budovu pro superpočítač

Nová budova Národního superpočítačového centra IT4Innovations, která se v příštím roce stane domovem pro nejvýkonnější počítač v České republice a pro výzkumné...

Výběr článků

Načítám